Świąteczna zupa Pho

Do przepisu

Zupa Pho to klasyka kuchni wietnamskiej. Wietnamczycy przygotowują go najczęściej z makaronem ryżowym, a do serwowania dodają wołowinę, wieprzowinę lub kurczaka, a czasem także kawałki smażonej ryby lub klopsiki rybne. Oferujemy świąteczną wersję tej zupy w chińskiej interpretacji – z piersią kaczki.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 847,48 kcal/porcję Porcje: 15 Używany: 43,52 g/59,83 g/36,61GotowanieKuchnia wietnamskaKolacjaKluskiZupaSKŁADNIKI NA 15 PORCJIZestaw do zup drobiowych 2 kg (kurczak, kaczka, indyk)3 filety z piersi kaczki500 g płaskiego, szerokiego makaronu ryżowego2 średnie cebule2 małe marchewki4 łodygi selera1 główka czosnku5–7 cm świeżego korzenia imbiru2 łyżki l. sos rybny5 pąków goździków3-gwiazdkowy anyż1 laska cynamonu1 łyżeczka strąki kardamonu1 łyżeczka nasiona kolendrysól2 czerwone słodkie cebule6 chili6 ząbków czosnku4 limonki1 średni pęczek kolendry1 średni pęczek miętyocetAby przesłać:200 g kiełków fasoli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zestaw zupowy włóż do rondla o pojemności 6-7 litrów i zalej 5-6 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień. Odtłuszczaj pianę przez 10 minut.

Krok 2

Cebulę obieramy (można usunąć jedynie grubą skórkę, pozostawiając cienkie brązowe warstwy), wbijamy w cebulę pączki goździków i wrzucamy do bulionu. Dodaj cynamon, anyż gwiazdkowaty, kolendrę i kardamon.

Krok 3

Obierz i grubo posiekaj czosnek, marchew, daikon i seler. Dodaj warzywa do bulionu. Gotuj bez przykrycia przez 3 godziny. Ogrzewanie pod bulionem powinno być minimalne, aby bulion się nie zagotował – jeśli zacznie wrzeć, możesz stopniowo dodawać zimną wodę.

Krok 4

Gotowy bulion zdejmij z ognia, całkowicie ostudź przez 2 godziny. Następnie włóż do lodówki na 2-3 godziny. Usuń zamrożony tłuszcz z powierzchni.

Krok 5

Rosół postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez kolejne 3 godziny. Następnie dodaj sól i sos rybny. Bulion przelać do czystego rondla.

Krok 6

Piersi z kaczki doprawiamy solą ze wszystkich stron. Przetnij skórę w poprzek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć, polewając filet wypuszczonym tłuszczem, przez 7 minut. Odwróć się i smaż po drugiej stronie przez 2 minuty. Piersi układamy na talerzach, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut.

Krok 7

Przygotuj wszystko do podania: pokrój zieloną cebulę na średnie kawałki, usuń łodygi z bazylii i kolendry, pokrój limonki na ćwiartki, przekrój kiełki na pół, chili pokrój w krążki, czosnek w plasterki, czerwoną cebulę w cienkie piórka.

Krok 8

Do miski włóż połowę chili i cały czosnek, dodaj sól i ocet. Wszystkie składniki ułóż na dużym talerzu w kawałkach, obok ułóż chili z czosnkiem i octem.

Krok 9

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać zimną wodą i lekko osuszyć. Pokrój drobno pierś z kaczki.

Krok 10

Doprowadź bulion do wrzenia. Makaron rozłóż do misek i połóż na nim plastry piersi kaczki. Połóż miski i dekoracje na stole. Wrzący bulion wlać do misek.

Krok 11

Do każdej porcji dodaj trochę dekoracji, wyciśnij sok z limonki i dopraw chili i czosnkiem. Jeść łyżką, pomagając sobie pałeczkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja