Świąteczna bułka z lawaszem

Świąteczna bułka z lawaszem

gastronomia 11 października 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzŚwiąteczna bułka z lawaszem  Świąteczna bułka z lawaszem  Świąteczna bułka z lawaszem  Świąteczna bułka z lawaszem  Do przepisu

Pomimo dość bezpretensjonalnej listy składników, świąteczna bułka z lawaszem znika ze stołu w ciągu kilku minut. Co wcale nie jest zaskakujące: danie pokrojone w plasterki wygląda bardzo elegancko, a bogaty smak sprawia, że ​​zaraz po pierwszym sięgniesz po drugi kawałek. Dodatkowo w tym przepisie udostępniliśmy dwa rodzaje nadzienia: rybny i kurczakowy. Oznacza to, że każdy może wybrać ten, który jest przyjemniejszy! Generalnie kupujemy cienki chlebek pita (zwykle w opakowaniu są 2 arkusze, czyli tyle, ile potrzebujemy), szybko przygotowujemy nadzienie, układamy, zwijamy i wysyłamy do odpoczynku. Cóż, w ciągu godziny wystarczy je pokroić, pięknie ułożyć na talerzu i czekać na zasłużone komplementy od gości!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 190,12 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minut Używany: 14,19 g/8,33 g/15,43KolacjaPrzekąskaWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa bułkę z kurczakiem: gotowany filet z kurczaka – 150 gświeży ogórek – 100 gser twardy – 40 gMarchew koreańska – 60 gmajonez – 2–3 łyżki. l.arkusz cienkiego lawaszu – 1 szt.liście sałaty – 3–4 szt.sól – do smakuNa bułkę rybną: lekko solona czerwona ryba – 120 gnatka pietruszki – 2 gałązkizielona cebula – 20 gbazylia – 1 gałązkamozzarella – 125 gser topiony – 90 garkusz cienkiego lawaszu – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj bułkę rybną. Natkę pietruszki, cebulę i bazylię umyć i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj. Mozzarellę pokroić w plasterki.

Krok 2

Nasmaruj arkusz lawaszu roztopionym serem. Na wierzchu połóż drobno posiekane zioła i mozzarellę. Czerwoną rybę pokroić w cienkie plasterki. Połóż na wierzchu i zwiń arkusz lawaszu w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3

Przygotuj bułkę z kurczakiem. Filet pokroić w małe plasterki. Umyj i osusz świeży ogórek. Przekrój wzdłuż na pół i usuń środek oraz nasiona. Miąższ pokroić w małe kostki.

Krok 4

Zetrzyj twardy ser na średniej tarce. Połączyć z filetem z kurczaka, ogórkiem i koreańską marchewką. Dodać sól i wymieszać z majonezem. Rozłóż na arkuszu chleba pita wyłożonym liśćmi sałaty. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 5

Wyjąć oba rodzaje bułek lawaszowych (z nadzieniem rybnym i kurczakiem), pokroić na duże kawałki i ułożyć na dużym talerzu. Udekoruj według uznania i podawaj na świątecznym stole.

PRZYDATNE RADY

Chcesz zrobić wegetariańską bułkę pita? Nic nie może być prostsze. Weź niezbyt mokre warzywa do smaku (ogórki, papryka, czerwona cebula) i rozłóż na arkuszu chleba pita. Posyp pokruszonym tofu, skrop odrobiną chudego majonezu, zwiń, odstaw na godzinę, a następnie pokrój.

PRZY OKAZJI

Do nadzienia rybnego bułki możesz dodać dowolne inne warzywa według własnego uznania, a także rukolę. Drugie nadzienie można przygotować z mięsa zastępując kurczaka szynką lub gotowaną szynką wędzoną.

:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja