Suszone pomidory z rozmarynem i czosnkiem
Aleksandra Bułhakowa 09 września 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Spróbuj prawdziwego włoskiego przysmaku.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1338,88 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 9 godzin Używany: 23,83 g/104,25 g/82,24PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 2 kgczosnek (goździki) 4 szt.gałązki świeżego rozmarynu 4 szt.tymianek lub gałązki tymianku 2 szt.suszona bazylia 2 szczyptysól morskaolej z oliwek lub roślinny 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Małe pomidory umyj, przekrój wzdłuż na 2 części. Aby przyspieszyć proces suszenia, można usunąć nasiona łyżką. Przygotowane pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Dopraw dobrze bazylią i solą.
Krok 2
Włóż kawałki do piekarnika nagrzanego do 70-90 stopni, aż wilgoć odparuje. Pomidory powinny być jędrne i elastyczne. W czasie upałów lepiej przykryć blachy do pieczenia gazą i wystawić na cały dzień na słońce.
Krok 3
Czosnek obrać i pokroić w plasterki, zioła umyć, osuszyć i podzielić na gałązki.
Krok 4
Do czystego, wysterylizowanego słoika włóż część czosnku i ziół, dodaj warstwę pomidorów i w razie potrzeby dopraw solą. Powtarzaj warstwy, aż do wypełnienia całej objętości.
Krok 5
Do słoiczka wlać olej, zakrywając wszystkie warstwy. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 2 tygodnie, aby skoncentrować smaki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Podczas suszenia pomidory zmniejszają swoją objętość 8-10 razy.
PRZYDATNE RADY
Aby uzyskać bardziej ekonomiczną opcję, możesz zastąpić 100% oliwę z oliwek mieszanką oliwek i rafinowanego oleju roślinnego w stosunku 1/4. Jednocześnie aromat oliwki pozostanie.