Suszone pomidory z octem

Suszone pomidory z octem

gastronomia 14 grudnia 2013 rSuszone pomidory z tymiankiem i rozmarynem Do przepisu

Pomidory suszone wynaleziono oczywiście tam, gdzie było dużo pomidorów i dużo słońca – czyli nad Morzem Śródziemnym. Z biegiem czasu, z prostych zimowych zapasów, produkt ten stał się naturalnym przysmakiem, choć obecnie w 60% przypadków gotuje się go nie na słońcu, ale w konwencjonalnym piekarniku.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 856,74 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 18,49 g/43,29 g/103,33PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5 kg pomidorów śliwkowych (wydłużonych) 2 gałązki rozmarynu 1 gałązka tymianku 5-6 ząbków czosnku czerwony ocet winny oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia brązowy cukier sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przykryj stół podwójną warstwą ręczników papierowych. Pomidory przekrój wzdłuż na pół, ostrą łyżką usuń rdzeń i płyn. Lekko posolić wnętrze pomidorów i posypać cukrem. Obróć je przeciętą stroną do dołu na ręczniki. Pozostawić na 30 minut, aby odsączyć nadmiar płynu.

Krok 2

Wyłóż 2 lub 3 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nich pomidory przekrojoną stroną do góry.

Krok 3

Usuń łodygi z rozmarynu i tymianku. Czosnek obierz, nie rozgniatając, i pokrój w schludne, cienkie plasterki.

Krok 4

W każdą połówkę pomidora włóż plasterek czosnku. Posypać tymiankiem i rozmarynem. Każdy pomidor skrop oliwą.

Krok 5

Włóż blachy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 120–130°C. Umieść szmatkę pod drzwiczkami piekarnika, aby zapobiec spływaniu skroplin. Po 2 godzinach wyjmij blachę do pieczenia i obróć pomidory na drugą stronę. Gotuj przez kolejne 2-4 godziny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 6

Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż pomidory całkowicie ostygną. Następnie włóż pomidory do słoika, zalej octem i oliwą z oliwek. Przykryj i przechowuj w lodówce do 10 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja