Suszone pomidory z czosnkiem i ziołami w oliwie z oliwek
Anna Gomon 15 września 2016 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
To cudo w słoiczku można wykorzystać do sałatek, kanapek, sosów, wypieków, dań głównych i tak dalej – do chleba żytniego lub kawałka bagietki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 241,96 kcal/porcję Porcje: 6 Używany: 4,35 g/19,20 g/13,73PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPustySKŁADNIKI NA 6 PORCJIpomidory 2 kgPrzyprawa Zioła Prowansalskie 1 łyżka. l.sóloliwa z oliwek 2 łyżeczki.oliwa z oliwek do posypaniaząbek czosnku 3 szt.gałązki tymianku 5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrój na pół, usuń nasiona i odetnij łodygi.
Krok 2
Ułożyć na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, posypać przyprawami, solą i skropić olejem.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 130°C. Suszyć przez 4-5 godzin (w zależności od piekarnika i wielkości pomidorów). Koniecznie śledź!
Krok 4
Dokładnie umyj szklany słoik z pokrywką i zalej go wrzącą wodą. Pomidory włożyć do słoika, ułożyć na nich cienkie plasterki czosnku i zalać oliwą. W tej formie produkt można przechowywać przez kilka miesięcy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Bardzo wygodnie jest usunąć rdzeń z pomidora za pomocą łyżki typu noisette.