Suszone pomidory z bazylią cytrynową i czosnkiem

Suszone pomidory z bazylią cytrynową i czosnkiem

Marina Z. 01 sierpnia 20155,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzSuszone pomidory z bazylią cytrynową i czosnkiem Do przepisu

Suszone pomidory można dodawać do wypieków, sałatek i przekąsek (np. kanapek). Można je jeść tak po prostu, układając je na świeżym pieczywie i skropiając pikantną oliwą ze słoiczka. Oliwę można dodawać także do sałatek. Bazylia cytrynowa, czosnek i ocet balsamiczny dodają oliwie tak wyrafinowanego, niepowtarzalnego smaku, że lepszego dressingu po prostu nie można znaleźć. Smacznego!

Złożoność: łatwo Kalorie: 791,93 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 8,79 g/71,41 g/30,48PiekarnikSuszenie, suszenieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpomidory – 1,5 kgsól – 0,5 łyżeczki.bazylia – 2 gałązkiczosnek – 2-3 ząbkioliwa z oliwek – 2/3 łyżki.ocet balsamiczny – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Średniej wielkości mięsiste pomidory przekrój na pół, jeśli są większe, następnie na ćwiartki. Usuń nasiona i miąższ, jeśli jest bardzo wodnisty. Jeśli miazga jest ciasna, nie ma potrzeby jej usuwania. Pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przecięciem do góry. Doprawić grubą solą i posypać ziołami (ja posypałam oregano).

Krok 2

Jeśli w domu jest ktoś wyjątkowy. suszarka – super! Musisz w nim wysuszyć pomidory. Jeśli nie, to włóż blachę do piekarnika i susz przez około 3-4 godziny w temperaturze 100 stopni. Okresowo lekko otwieraj drzwi, aby umożliwić odparowanie wilgoci. Nie ma potrzeby zbytniego suszenia, w przeciwnym razie pomidory będą bardzo suche, jak chipsy – to nie jest zbyt smaczne.

Krok 3

Suszone pomidory włóż do wysterylizowanego słoika, dodaj kilka ząbków czosnku i kilka gałązek bazylii cytrynowej (mam 0,5-litrowy słoik). Wlać oliwę i dodać 1 łyżeczkę octu balsamicznego.

Krok 4

Zamknij słoik pokrywką i przechowuj w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Oliwę można zastąpić rafinowanym olejem słonecznikowym, bazylią cytrynową dowolnym innym olejem, według własnego uznania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja