Suszone pomidory w suszarce

Suszone pomidory w suszarce

Jewgienija Smirnowa 12 lutego 2016 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzSuszone pomidory w suszarce Do przepisu

Jak miło jest zimą otworzyć słoik ręcznie robionych suszonych pomidorów! Jest idealnym składnikiem wielu sałatek, kanapek, kanapek, wszelkiego rodzaju przekąsek, np. dodatków do pizzy. To naprawdę bardzo proste! Dzisiaj podpowiem Wam jak w prosty sposób zrobić pyszne domowe suszone pomidory.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 359,69 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 14 godz Używany: 4,88 g/30,84 g/16,83Suszenie, suszeniePrzekąskaImpreza, bufetUrodzinyPiknikRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 10 PORCJIPomidory „kremowe” – 4 kgoliwa z oliwek – 300 mlmieszanka suszonych ziół francuskich – do smakususzona bazylia – do smakuczosnek – 1 głowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomidory umyj, osusz ręcznikiem, przekrój na pół i ułóż połówki przeciętą stroną do dołu na dwóch warstwach ręczników papierowych. Odczekaj co najmniej pół godziny, aż nadmiar soku i wilgoci wchłonie się w ręczniki.

Krok 2

Przygotuj suszarkę do warzyw. Pomidory ułożyć przekrojoną stroną do góry na suszarce i posypać mieszanką ziół. W ten sposób ułóż wszystkie pomidory.

Krok 3

Suszyć pomidory w temperaturze 70 stopni przez pierwsze 12-14 godzin, okresowo zmieniając półki w suszarce. Po około 14 godzinach zwiększ temperaturę do 50 stopni i susz jeszcze przez około 8 godzin. W rezultacie powinniśmy otrzymać plastry, które nie są suche ani niedopieczone, ale raczej zwiędnięte – miękkie w środku i z suchymi, pomarszczonymi brzegami.

Krok 4

Kiedy pomidory są już prawie gotowe, zaczynamy przygotowywać słoiki, obierać czosnek i przygotowywać oliwę. Ja sterylizuję słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 20 minut, ale można też zastosować metodę tradycyjną.

Krok 5

Obierz ząbki czosnku; jeśli są duże, przekrój je na pół. Włóż trochę oleju do rondla i zagotuj. Na dnie gorącego słoika ułóż czosnek, zioła, bazylię i trochę pomidorów. Dlatego układamy warstwy naprzemiennie, aż słoiczek będzie całkowicie wypełniony. Następnie napełnij słoik do około 3/4 zwykłym olejem, a do pozostałej 1/4 wrzącym olejem. Zamknij szczelnie pokrywkę. Przechowywać w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja