Suszone pomidory w piekarniku na zimę
Alewtina Semenowa 21 września 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Czy można gotować suszone pomidory w piekarniku na zimę? Nie tylko jest to możliwe, ale wręcz konieczne! Suszone pomidory świetnie sprawdzają się w sałatkach, sosach, gulaszach, gulaszach i pizzy, dlatego koniecznie zanotuj ten przepis i wypróbuj go, jeśli będziesz mieć okazję. We Włoszech pomidory suszy się zwykle bezpośrednio na świeżym powietrzu, rozłożone w cieniu. Jeśli mieszkasz w regionie południowym, możesz zwrócić uwagę na tę metodę. Jeśli mieszkasz w strefie środkowej, susz pomidory w piekarniku w niskiej temperaturze. Nawiasem mówiąc, wynik będzie lepszy w przypadku korzystania z trybu konwekcji. Tylko w tym przypadku lepiej pozostawić drzwi uchylone, aby wilgoć mogła łatwo opuścić piekarnik.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 72,74 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 4 godziny Dodać. czas: 15 minut Używany: 0,35 g/7,13 g/1,96PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpomidory – 500 gczosnek – 3 ząbkioliwa z oliwek – 150 mlcukier – 1/2 łyżki. l.sól – 1 łyżka. l.suszona bazylia i rozmaryn – do smakuświeżo zmielony czerwony pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomidory. Umyj je, osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na 4 części (jeśli są duże) lub na 2 części (małe, jak pomidorki koktajlowe). Usuń nasiona.
Krok 2
Pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Rozłóż go na pomidorach. Posypać solą, cukrem, bazylią i rozmarynem.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 100°C. Pomidory skrop odrobiną oliwy z oliwek. Włóż blachę do pieczenia z pomidorami do piekarnika. Pozostawić przy otwartych drzwiach na 1,5–2 godziny.
Krok 4
Obróć blachę do pieczenia o 180 stopni. Gotuj jeszcze przez około czterdzieści minut. Pomidory powinny wyschnąć, ale pozostać giętkie i tylko lekko przyciemnić (nie czarne).
Krok 5
Dokładnie umyj mały słoiczek, napełnij go gorącą wodą i sterylizuj w kuchence mikrofalowej przez pięć minut. Pozwól mu wyschnąć. Pomidory przekładamy do słoika i zalewamy pozostałą oliwą. Zwiń sterylną pokrywką.
PRZYDATNE RADY
Po czym poznać, że suszone pomidory są gotowe? Dociśnij owoc łyżką stołową. Jeśli pozostają giętkie, ale nie puszczają soku, wyjmij pomidory z piekarnika.
PRZY OKAZJI
Aby suszone pomidory były naprawdę pyszne, wybierz odpowiednie odmiany. Idealne są te w kształcie śliwek, ponieważ mają gęsty miąższ, który zapobiegnie wysychaniu pomidorów w piekarniku.