Suszone pomidory w piecu konwekcyjnym
hloke 06 września 2021 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pod koniec lata i na początku jesieni gospodynie domowe często stają przed problemem, gdzie umieścić ogromną ilość pomidorów. Przynajmniej w mojej rodzinie jest to częste zjawisko. Istnieje prosty sposób, aby zamienić kilogramy pomidorów w zabójczą przekąskę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 7126,93 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 4 godziny Dodać. czas: 15 minut Używany: 45,87 g/706,86 g/156,00PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaŚniadanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 4 kgoliwa z oliwek 700 mlczosnek 5 szt.Szczypta(-e) ziół włoskich Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory pokroić na kawałki. Miałem małe – trochę mniejsze od pięści, więc przeciąłem je na 4 części. Kawałki powinny być średniej wielkości. Musisz starać się, aby były w przybliżeniu takie same.
Krok 2
Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Sól do smaku. Ważne, abyśmy nie dodawali żadnych przypraw, a jedynie sól. Wszystkie zioła po prostu się spalą i nie będzie żadnego zastosowania.
Krok 3
Wstawić do piekarnika w trybie konwekcji na 4-5 godzin w temperaturze 90 stopni. Pozostaw drzwiczki piekarnika uchylone. Teraz bądźmy cierpliwi) Pomidory powinny wyschnąć. Ja wolę stan gdy są suche, ale po naciśnięciu w środku są elastyczne.
Krok 4
Podczas gdy pomidory suszą się, przygotuj słoiki. Wziąłem zwykłe z IKEA i po prostu zalałem je wrzącą wodą.
Krok 5
Na dno słoika wlewamy odrobinę oliwy i układamy pierwszą warstwę suszonych pomidorów. Dodać czosnek i zioła włoskie. Napełnij oliwą z oliwek. Powtarzamy tę czynność warstwa po warstwie, aż do zapełnienia słoika. Wlać oliwę tak, aby przykryła pomidory. Zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień do namoczenia.
Krok 6
Z takimi przetworami otrzymasz zabójczą przekąskę – kanapki na pieczywie wieloziarnistym z twarogiem.