Suszone pomidory w oleju
Eduard Nasyrow 11 września 20105,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory (np. śmietanka) – dowolna ilośćświeży majeranek – do smakuoliwa z oliwek – w zależności od liczby pomidorówświeży rozmaryn – do smakuczosnek – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory umyj, przekrój na dwie części i łyżką usuń nasiona. Rozgrzej piekarnik do 110°C. Piec pomidory przez 8-10 godzin – wszystko zależy od mięsności. Od czasu do czasu przewracaj się. Gdy będzie gotowy, wyjmij i ostudź. Gotowe suszone pomidory zalać wrzącą wodą, odstawić na 2 minuty, a następnie umieścić w wysterylizowanym słoiku ze świeżym rozmarynem, majerankiem i czosnkiem. Wlać oliwę z oliwek, aż pomidory zostaną całkowicie przykryte. Dobrze jest zamknąć słój i odstawić go w ciemne miejsce. Otwarty słoik przechowuj w chłodnym miejscu. Z tego skarbu można zrobić pesto, koncentrat pomidorowy, dodać do wypieków, omletów, a same w sobie są bardzo dobre.