Suszone pomidory w domu
gastronomia 4 września 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 826,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 11,00 g/70,00 g/38,00PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – do smakumieszanka suszonych ziół (pietruszka, rozmaryn, oregano, koper, tymianek)oliwa z oliwek + nadzienie – 4 łyżki. l.pomidory – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 100°C. Na blaszce do pieczenia ułóż arkusz pergaminu wysmarowanego oliwą z oliwek. Umyj pomidory i przekrój je na pół.
Krok 2
Pomidory ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Sól, pieprz, posyp mieszanką suszonych ziół, skrop oliwą. Włóż do piekarnika i susz przez co najmniej 3-4 godziny. Suszone pomidory włóż do słoika z pokrywką i dodaj oliwę z oliwek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Suszone pomidory to niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej. Przygotowuje się z nich dania mięsne i rybne, przyrządza się z nich rozmaite sosy i zapiekanki. We Włoszech i Grecji podczas pieczenia niektórych rodzajów białego chleba do ciasta dodaje się suszone pomidory. Ponadto stosuje się je jako nadzienie do ciast. Najlepsze suszone pomidory to te suszone na słońcu. Biorąc pod uwagę niektóre warunki klimatyczne naszego kraju, sugerujemy wykonanie tego w domu w zwykłym piekarniku.