Suszone pomidory na zimę

Suszone pomidory na zimę

Marina 24 sierpnia 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdziałSuszone pomidorySuszone pomidorySuszone pomidorySuszone pomidory Do przepisu

Jeśli zgubiłeś pomidory na daczy, wystarczy przygotować suszone pomidory na zimę, korzystając z naszego prostego i nieskomplikowanego przepisu. Sam pomysł na danie należy do Włochów. Z oczywistych powodów suszyli pomidory bezpośrednio na słońcu, układając owoce na deskach. Mieszkańcy centralnej Rosji raczej nie będą mieli dostępu do takiego „luksusu”, dlatego sugerujemy użycie specjalnej suszarki. Urządzenie to doskonale radzi sobie ze swoimi zadaniami i pozwala uzyskać po prostu idealne suszone pomidory: mięsiste, piękne i oczywiście bardzo smaczne.

Złożoność: łatwo Kalorie: 2270,92 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 17:00 Używany: 18,09 g/213,32 g/66,85Suszenie, suszenieKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 1,5 kgolej roślinny 250 mlsól 1,5 łyżki.Mieszanka ziół włoskich 2 łyżeczki.czosnek (ząbki) 2 szt.ocet balsamiczny 2 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do suszenia wybieramy pomidory małe, dojrzałe, jędrne, mięsiste, o owalnym kształcie (odmiany „kremowe”). Lepiej nie używać pomidorów, które są zbyt soczyste lub przejrzałe.

Krok 2

Umyj pomidory pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. Następnie przekrój każdy owoc wzdłuż na pół i usuń łodygi. Nasiona z miąższem można pozostawić.

Krok 3

Przygotowane pomidory połóż przekrojoną stroną do góry, w jednej warstwie na dużym talerzu lub po prostu na stole roboczym i pozostaw na pół godziny. W tym czasie z owoców zostanie wypuszczony sok.

Krok 4

Pomidory ułożyć przecięciem do dołu na ręcznikach papierowych. Ręcznik dobrze wchłonie cały uwolniony sok. Pozostaw pomidory w ten sposób na dwie godziny.

Krok 5

Następnie ułóż pomidory na tacy suszarki, przecięciem do góry. Wybierz temperaturę suszenia 70 stopni i pozostaw na 8 godzin (na noc), następnie susz przez kolejne 8 godzin w temperaturze 50 stopni.

Krok 6

Gotowość suszonych pomidorów można sprawdzić naciskając palcem: po ich naciśnięciu nie wydziela się wilgoć, pomidory są elastyczne i miękkie w środku z suchymi, podwiniętymi brzegami.

Krok 7

W czasie gdy pomidory suszą się, jest czas na przygotowanie aromatycznego nadzienia olejowego. Aby to zrobić, podgrzej rafinowany olej roślinny (szczególnie smaczny z oliwą z oliwek) do gorącego (ale nie gotuj!). Dodać przyprawy (mam gotową mieszankę ziół włoskich), wymieszać, przykryć i ostudzić do temperatury pokojowej. Do oliwy można dodać ulubione przyprawy, tymianek i rozmaryn dobrze komponują się z suszonymi pomidorami, ale to kwestia gustu.

Krok 8

Suszone pomidory układamy w wysterylizowanych słoikach. Na dnie słoików układamy plasterki czosnku, według uznania można dodać kilka krążków ostrej papryki, a następnie suszone pomidory. Mam 3 słoiki po 300g każdy.

Krok 9

Dla lepszego zabezpieczenia na zimę do każdego słoika można dodać szczyptę soli i łyżkę octu balsamicznego. Następnie zalej pomidory aromatyzowaną oliwą i szczelnie zamknij pokrywkami.

Krok 10

Przygotowane w ten sposób suszone pomidory dobrze przechowują się w lodówce aż do następnych zbiorów. Sprawdzony! Suszone pomidory są gotowe. Smacznego!

PRZYDATNE RADY

Jeśli zastosujesz się do wszystkich instrukcji zawartych w przepisie, a także dokładnie wysterylizujesz słoiki po suszonych pomidorach, wówczas ten preparat doskonale „zimuje” w Twojej lodówce.

PRZY OKAZJI

Suszone pomidory doskonale nadają się do niemal wszystkich dań kuchni włoskiej: służą do przygotowywania przystawek i sałatek, bruschetty, makaronów, dań głównych i pizzy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja