Suszone pomidory na szybko
gastronomia 15 czerwca 20115,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidor średniej wielkości – 1 kgmieszanka suszonych ziół (majeranek, rozmaryn, oregano, koper, tymianek) – do smakuoliwa z oliwek – 4 łyżki. l.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 100°C. Na blaszce do pieczenia ułóż arkusz pergaminu wysmarowanego oliwą z oliwek. Pomidory umyj, osusz, przekrój na pół.
Krok 2
Pomidory ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Sól, pieprz, posyp mieszanką suszonych ziół, skrop olejem. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika. Gotuj przez co najmniej 24 godziny.
Krok 3
Suszone pomidory włóż do słoika z zakręcaną pokrywką i dodaj oliwę z oliwek.
UWAGA DO GOSPODARKI
W chłodnym, ciemnym miejscu suszone pomidory można przechowywać do 6 miesięcy.