Suszone pomidory
Szczęśliwy-Karlos 11 września 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Wielu z nas, łącznie ze mną, uwielbia kuchnię śródziemnomorską. Tak przygotowane pomidory są równie smaczne jak te przywiezione z Włoch.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 20 godz. 20 min Dodać. czas: 30 minutKonserwowanieSuszenie, suszenieKuchnia włoskaKuchnia śródziemnomorskaKolacjaPustyImpreza, bufetUrodzinyPiknikRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpomidory 3 kgRafinowany olej słonecznikowy 1 lczosnek 2 szt.sól 1 łyżeczka.suszone oregano 10 gsuszona bazylia 10 grozmaryn 10 grocet 9% 3 łyżeczkicukier 3 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory umyj, przekrój wzdłuż na 3 części i ułóż na ręcznikach papierowych, pozostaw do wyschnięcia na 15-20 minut.
Krok 2
Ułóż pomidory w warstwach do suszenia, posypując każdą warstwę solą i przyprawami. Podczas suszenia ustawić temperaturę na 70 stopni i pozostawić do wyschnięcia na 18-20 godzin.
Krok 3
Po 13-15 godzinach pomidory będą prawie gotowe, ale nie spiesz się, aby je wyłączyć. Zamień poziomy suszenia i pozwól pomidorom wyschnąć do wymaganego stanu (elastycznego i niełamliwego). Twoja rodzina podziękuje Ci dopiero później.
Krok 4
Obierz 2 główki czosnku, blanszuj przez 2 minuty. (aby później nie zmienić koloru na niebieski). W rondlu rozgrzej 3/4 oliwy. Resztę oleju odłóż na razie na bok. Pomidory i czosnek ułożyć w wyparzonych słoikach, do każdego słoika dodać po 1 łyżeczce. 9% ocet, 1 łyżeczka. cukier i zalać gorącym olejem słonecznikowym. Na wierzch dodaj pozostały nieogrzany olej. Zwiń pokrywki. Odwróć się i zawiń, aby ostygło. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej poza lodówką.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ocet 9% można zastąpić balsamicznym.