Suszone pomidory
ok.kislorodova 09 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Suszone pomidory można podawać jako przystawkę z bruschettą i ulubionym serem lub dodać pikantnego smaku makaronowi lub sałatce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 213,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 12 godz Dodać. czas: 20 minut Używany: 5,00 g/14,00 g/23,00PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyImpreza, bufetUrodzinyRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpomidory 2 kgsól 1 łyżeczka.cukier 1 łyżeczka.Zioła prowansalskie 1 łyżeczka.rozmaryn 1 łyżeczka.bazylia 1 łyżeczka.czosnek 2 szt.oliwa z oliwek 300 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wybierz odpowiednie pomidory! Odmiana „Slivka” jest idealna. Umyć, pokroić na 4 części, usunąć środek pomidora z nasionami.
Krok 2
Połóż wnętrze na ręcznikach papierowych na 30 minut, aby usunąć wilgoć.
Krok 3
Wymieszaj sól, cukier i przyprawy.
Krok 4
Pomidory ułożyć na suszarce, przekrojoną stroną do góry, posypać przygotowanymi przyprawami.
Krok 5
Ustaw temperaturę suszarki na 70 stopni na 7 godzin, zmieniając tace co 2 godziny. Następnie obniżyć temperaturę do 45-50 stopni i suszyć około 7 godzin.
Krok 6
Suszenie zależy od wielkości pomidora. Brzegi nacięcia powinny być zakręcone do wewnątrz, wilgoć powinna opuścić, ALE powinny być miękkie!
Krok 7
Przygotuj słoiki o pojemności 300 ml.
Krok 8
Do szklanki wlać 150 ml oliwy, posiekać czosnek (2 ząbki), podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę.
Krok 9
Umieść pomidory w słoiku, dodając warstwy oleju, aby pokryć każdy pomidor. Twist!
Krok 10
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu! A gdy masz ochotę na przysmak – smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Lepiej podgrzać czosnek na oleju, ponieważ świeży czosnek może puchnąć w słoiku. Jeszcze lepiej, najpierw upiecz!