Suszone pomidory
A.kuznetsova.s 05 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 8 godzin Dodać. czas: 30 minutKuchnia włoskaPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 5 PORCJIpomidory 4 kgsól 4 łyżeczki.cukier 4 łyżeczki.oliwa z oliwek 5 łyżek. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory, przekrój je na pół, usuń łodygę. Ułożyć ciasno na blasze do pieczenia (wyjdą 2 blachy do pieczenia). Na wierzch posyp solą, cukrem i olejem.
Krok 2
Piec w piekarniku w temperaturze 60-75 stopni w trybie konwekcji (lub przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) przez 8-9 godzin.
Krok 3
Umieścić w wysterylizowanych słoikach, napełnić olejem roślinnym i zabezpieczyć sterylizowanymi pokrywkami. Można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Z suszonych pomidorów można zrobić pilaw z kurkami, ciepłą sałatkę z młodymi ziemniakami, przystawkę do wina i wiele więcej.
PRZYDATNE RADY
Lepiej jest brać pomidory mocne i niezbyt mięsiste, na przykład odmiany śmietankowe tej samej wielkości.