Suszone pomidory
solovieva.kn 20 września 2018 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kiedy już zrobisz suszone pomidory, nie będziesz mógł przestać. I co roku jesienią będziesz wciągać do domu kilogramy pomidorów w kształcie śliwek, cierpliwie je obierać i suszyć do rana. Będziesz zachwycony otwieraniem nowego słoika na wino i szampana w sylwestra, makaron na wiosnę i świeżą sałatkę latem. Suszone pomidory nie oznaczają zjedzenia półtorej puszki na raz; suszone pomidory to sztuka jedzenia i kochania. (PS: poniższy przepis jest na 1 słoik pomidorów 0,5 l)
Złożoność: przeciętny Kalorie: 489,68 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 10:00 Dodać. czas: 1 godzina Używany: 2,13 g/50,38 g/7,47PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPustyRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory śliwkowe 1,5-2 kgoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 0,5 lgruba sól morska 1 łyżeczka.rozmaryn (gałązki) 1 szt.czosnek (goździki) 6 szt.pieprz 2 szczyptysuszona bazylia 3 szczypty Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wybierz pomidory śliwkowe. Im są mniejsze, tym mniej czasu spędzą w piekarniku. Wybieraj je na tej podstawie) I oczywiście muszą być świeże, niezniszczone czasem i losem
Krok 2
Pomidory opłucz, przekrój każdy na połówki (jeśli są duże, możesz je przekroić na ćwiartki) i łyżeczką usuń miąższ z każdej połówki.
Krok 3
Wszystkie połówki bez miąższu ułożyć przecięciem do dołu na kilkakrotnie złożonym ręczniku papierowym. Połówki należy odłożyć na 20-25 minut, a nacięcie powinno wyschnąć. WAŻNE: im mniej wilgoci, tym szybciej suszą się pomidory.
Krok 4
Po 20-25 minutach ułóż pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory układamy przekrojoną stroną do góry, a nie obok siebie. Posyp solą, suszoną bazylią, pieprzem – według własnego gustu. Suszyć w piekarniku w trybie konwencjonalnym lub przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze od 80 do 100 stopni, 6-8-10 godzin. Czas zależy od piekarnika.
Krok 5
W tym momencie wysterylizuj słoik dowolną dogodną dla Ciebie metodą. Obierz czosnek, opłucz tymianek i inne zioła. Przetrzyj pokrywkę słoika alkoholem i przygotuj oliwę z oliwek.
Krok 6
Kiedy pomidory wyschną i zrobią się czerwone skórki, staną się małe i suche, włóż je szczelnie do słoika, posyp je czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, jeśli chcesz. Wlać oliwę z oliwek. Olej powinien całkowicie przykryć pomidory. Zamknij szczelnie słoik, najlepiej męskimi rękami. Przechowywać w lodówce, na dolnych półkach.
Krok 7
Pomidory można zjeść po kilku dniach. Zacznij od świeżej bagietki bruschetty, serka śmietankowego, pomidorów, bazylii i kieliszka czerwonego wina.
UWAGA DO GOSPODARKI
Oliwa z oliwek może być droga. Możesz wziąć olej z dodatkiem oliwy z oliwek, ale jest on dobrej jakości. Będzie pysznie i całkiem przystępnie.
PRZYDATNE RADY
Miąższu obranych pomidorów nie trzeba wyrzucać. Ubiłam w blenderze razem z bazylią, podgrzałam na patelni z przyprawami i czerwonym winem i dodałam ugotowane spaghetti – rewelacja! Na wierzch dodać ser I. Olej pomidorowy można wykorzystać jako gotowy dressing do sałatek warzywnych. Jest bardzo aromatyczny i smaczny!