Suszone pomidory
Yuna 20 września 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Bardzo lubię ten przysmak. Te pomidory nadają się do sałatek, kanapek, pizzy i innych przysmaków!
Złożoność: łatwo Kalorie: 200,03 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 8 godzin Używany: 1,28 g/19,13 g/5,79PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory 1 kgczosnek 4 ząbkichili 0,5 szt.Zioła prowansalskie 1-2 łyżeczki.oliwa z oliwek 100 mlolej słonecznikowy 100 mlsólcukier Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory umyj, przekrój na pół.
Krok 2
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż pomidory przecięciem do góry. Posyp lekko solą i cukrem. Umożliwi to wyciągnięcie soku w celu lepszego odparowania i oczywiście doda smaku. Na tym etapie nie dodaję oleju ani nie posypuję ziołami. Film olejowy utrudnia proces suszenia, a zioła tracą aromat przy długotrwałym ogrzewaniu.
Krok 3
Suszyć pomidory przez trzy godziny w temperaturze 70-75°C, następnie podnieść temperaturę do 90°C i suszyć przez kolejne pięć godzin. Nie zapomnij włączyć trybu konwekcji i lekko uchylić drzwiczki piekarnika. W każdym razie sprawdź pomidory, nie przesuszaj ich, powinny być elastyczne, miękkie, nie łamliwe, nie mokre.
Krok 4
Z kilograma świeżych pomidorów uzyskuje się 350 g pomidorów suszonych. Dla aromatu i smaku użyłam czosnku, świeżej papryczki chili i suszonych ziół prowansalskich. Do nalewania przygotowałem dwa rodzaje olejów – bezwonny słonecznikowy i oliwkowy, zmieszałem je w stosunku 1 do 1. Olej należy podgrzać do gorącego, ale nie dopuszczać do dymu. Napełnianie pomidorów gorącym olejem jest rodzajem pasteryzacji; pomidory są lepiej przechowywane.
Krok 5
Suszone pomidory włóż do suchego słoika, posyp je plasterkami posiekanego czosnku i ziołami prowansalskimi. Napełnij słoik gorącym olejem. Bądź ostrożny i ostrożny! Po kilku tygodniach pomidory będą nasycone olejem i aromatem czosnku i ziół i będą bardzo smaczne!
UWAGA DO GOSPODARKI
Aromatyczne zioła można doprawić do smaku.
PRZYDATNE RADY
Lepiej jest brać pomidory małe, tej samej wielkości, gęste, mięsiste, ale nie soczyste.