Suszone pomidory

Suszone pomidory

Yuna 20 września 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałSuszone pomidorySuszone pomidorySuszone pomidorySuszone pomidory Do przepisu

Bardzo lubię ten przysmak. Te pomidory nadają się do sałatek, kanapek, pizzy i innych przysmaków!

Złożoność: łatwo Kalorie: 200,03 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 8 godzin Używany: 1,28 g/19,13 g/5,79PiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory 1 kgczosnek 4 ząbkichili 0,5 szt.Zioła prowansalskie 1-2 łyżeczki.oliwa z oliwek 100 mlolej słonecznikowy 100 mlsólcukier Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomidory umyj, przekrój na pół.

Krok 2

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż pomidory przecięciem do góry. Posyp lekko solą i cukrem. Umożliwi to wyciągnięcie soku w celu lepszego odparowania i oczywiście doda smaku. Na tym etapie nie dodaję oleju ani nie posypuję ziołami. Film olejowy utrudnia proces suszenia, a zioła tracą aromat przy długotrwałym ogrzewaniu.

Krok 3

Suszyć pomidory przez trzy godziny w temperaturze 70-75°C, następnie podnieść temperaturę do 90°C i suszyć przez kolejne pięć godzin. Nie zapomnij włączyć trybu konwekcji i lekko uchylić drzwiczki piekarnika. W każdym razie sprawdź pomidory, nie przesuszaj ich, powinny być elastyczne, miękkie, nie łamliwe, nie mokre.

Krok 4

Z kilograma świeżych pomidorów uzyskuje się 350 g pomidorów suszonych. Dla aromatu i smaku użyłam czosnku, świeżej papryczki chili i suszonych ziół prowansalskich. Do nalewania przygotowałem dwa rodzaje olejów – bezwonny słonecznikowy i oliwkowy, zmieszałem je w stosunku 1 do 1. Olej należy podgrzać do gorącego, ale nie dopuszczać do dymu. Napełnianie pomidorów gorącym olejem jest rodzajem pasteryzacji; pomidory są lepiej przechowywane.

Krok 5

Suszone pomidory włóż do suchego słoika, posyp je plasterkami posiekanego czosnku i ziołami prowansalskimi. Napełnij słoik gorącym olejem. Bądź ostrożny i ostrożny! Po kilku tygodniach pomidory będą nasycone olejem i aromatem czosnku i ziół i będą bardzo smaczne!

UWAGA DO GOSPODARKI

Aromatyczne zioła można doprawić do smaku.

PRZYDATNE RADY

Lepiej jest brać pomidory małe, tej samej wielkości, gęste, mięsiste, ale nie soczyste.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja