Suszone mięso

Suszone mięso

Giennadij Usaczow 25 lutego 2015 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGotowanie mięsa wędzonego na suchoSuszone mięsoGotowanie mięsa wędzonego na suchoSuszone mięso Do przepisu

Ze wszystkich przepisów, które studiowałam, najbardziej podobała mi się metoda na sucho. Filet posypujemy solą gruboziarnistą na 8-12 godzin, następnie sól opłukujemy, osuszamy, obtaczamy w ulubionych przyprawach, owińmy gazą i osuszamy.

Próbowałem powiesić go na wentylowanej loggii i w lodówce (ciągle go przewracając i najpierw kładąc na metalowej kratce). Prawdopodobnie jest bardziej soczysty w lodówce. Smak nie różni się zbytnio. Ale to niesamowite! Odstawiamy na 1 tydzień. Moglibyśmy więcej, ale jeszcze nie udało nam się zrobić więcej – jemy za szybko!

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 24 godzinyPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsólpaprykaoreganosuchy czosnek….. lub przyprawy według własnego uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pamiętaj, aby natrzeć suchą karkówkę ulubionymi przyprawami i solą. Przechowywać w lodówce przez 7 dni, raz dziennie obracając mięso.

Krok 2

Wyjąć z lodówki, zawiązać sznurkiem kuchennym i powiesić na balkonie na 2 miesiące.

PRZY OKAZJI

Mam polędwicę wołową zawiniętą w mieszankę papryki, oregano i suszonego czosnku.

Za pierwszym razem soliłem go przez 12 godzin – okazał się dla mnie trochę słony. Jeśli suszy się w temperaturze pokojowej, wystarczy 8 godzin. Jeśli zjesz ją po tygodniu, wystarczy 1 kg soli na 5 kg mięsa. Jeśli solenie trwa 2 miesiące, należy użyć 25 g soli na 1 kg mięsa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja