Suszone mięso
Giennadij Usaczow 25 lutego 2015 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ze wszystkich przepisów, które studiowałam, najbardziej podobała mi się metoda na sucho. Filet posypujemy solą gruboziarnistą na 8-12 godzin, następnie sól opłukujemy, osuszamy, obtaczamy w ulubionych przyprawach, owińmy gazą i osuszamy.
Próbowałem powiesić go na wentylowanej loggii i w lodówce (ciągle go przewracając i najpierw kładąc na metalowej kratce). Prawdopodobnie jest bardziej soczysty w lodówce. Smak nie różni się zbytnio. Ale to niesamowite! Odstawiamy na 1 tydzień. Moglibyśmy więcej, ale jeszcze nie udało nam się zrobić więcej – jemy za szybko!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 24 godzinyPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsólpaprykaoreganosuchy czosnek….. lub przyprawy według własnego uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pamiętaj, aby natrzeć suchą karkówkę ulubionymi przyprawami i solą. Przechowywać w lodówce przez 7 dni, raz dziennie obracając mięso.
Krok 2
Wyjąć z lodówki, zawiązać sznurkiem kuchennym i powiesić na balkonie na 2 miesiące.
PRZY OKAZJI
Mam polędwicę wołową zawiniętą w mieszankę papryki, oregano i suszonego czosnku.
Za pierwszym razem soliłem go przez 12 godzin – okazał się dla mnie trochę słony. Jeśli suszy się w temperaturze pokojowej, wystarczy 8 godzin. Jeśli zjesz ją po tygodniu, wystarczy 1 kg soli na 5 kg mięsa. Jeśli solenie trwa 2 miesiące, należy użyć 25 g soli na 1 kg mięsa.