Suszone jabłka na kompot

Suszone jabłka na kompot

gastronomia 20 listopada 20110,00 (0)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzinDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsóljabłka odmian kwaśnych lub słodko-kwaśnych Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj solankę, rozpuszczając 2 łyżeczki. sól na 1 litr wody. Umyj i osusz jabłka. Przekroić na pół, usunąć rdzeń, pokroić w plastry o grubości 5–7 mm. Zanurz plastry w roztworze soli na 2-3 minuty, aby zapobiec ich ściemnieniu. Następnie wysusz.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 75–80°C. Ułóż jabłka w jednej warstwie na blasze do pieczenia i susz przez 4-6 godzin. Możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika, aby umożliwić ujście pary. Obracaj jabłka co 2 godziny. Przechowywać w papierowych torebkach lub pudełkach kartonowych, w ciemnym i suchym miejscu.

Krok 3

Półtorej szklanki suszonych jabłek włóż do rondla z 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj cukier do smaku i gotuj przez 7-8 minut. Jabłka można pokroić w koła, nawlec na linę i zawiesić do wyschnięcia w dobrze wentylowanym miejscu. Proces ten zajmie kilka dni, ale cały dom wypełni się aromatem jabłek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja