Suszone grzyby
gastronomia 02 października 2008(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘGrzyby (borowiki, borowiki, borowiki, kurki, grzyby miodowe) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć. Czyści się je nożem, bardzo zabrudzone miejsca można przetrzeć dobrze wyciśniętą gąbką. Polecamy pokroić grzyby w cienkie plasterki.
Krok 2
Grzyby można suszyć nad kuchenką. Aby to zrobić, należy je nawlec na nitkę lub żyłkę i zawiesić w odległości 50-60 cm nad płytą kuchenną.
Krok 3
Szybszą metodą suszenia jest kuchenka mikrofalowa. Pieczarki ułożyć na metalowej kratce i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Następnie należy je wysuszyć w temperaturze pokojowej lub w piekarniku przez 1-2 minuty. Uważaj – przesuszone grzyby mogą zapalić się w kuchence mikrofalowej.