Suszona drobna ryba: stynka, gromadnik i leszcz biały

Suszona drobna ryba: stynka, gromadnik i leszcz biały

gastronomia 12 grudnia 2013 rSuszona rybaSuszona ryba Do przepisu

Suszona ryba to jedno. Dobrze sprawdza się zarówno w domu, jak i w plenerze. I świetnie, jeśli jego przygotowanie jest proste i łatwe. Na przykład, gdy nie ma potrzeby czyszczenia wagi. Takim prezentem może być na przykład elegancka pachniarka. Kupiłem wymaganą ilość i natychmiast wprowadziłem rybę do soli, bez żadnych wstępnych procedur.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 102,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 100 godz Używany: 15,40 g/4,50 g/0,00Suszenie, suszeniePrzekąskaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE20–25 małych ryb o długości 15–20 cm (płoć, sielawa, stynka, gromadnik, dorada) sól niejodowana średnio drobna Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Oczyść rybę z łusek i usuń skrzela. Opłucz i osusz tusze.

Krok 2

Zważ rybę i odmierz sól w proporcji 1:10 (10 g soli na 100 g ryby). Umieść trochę soli w brzuchu i skrzelach.

Krok 3

Posyp dno emaliowanego, szklanego lub ceramicznego pojemnika solą w warstwie 1 cm, ułóż warstwę ryby i sól. Potem znowu ryba i znowu sól. Górna warstwa musi być solą.

Krok 4

Zamknąć pojemnik i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Wymieszać rybę, położyć na niej deskę, na niej umieścić ciężarek. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 48 godzin.

Krok 5

Rybę dokładnie opłucz, zalej zimną wodą na 1–2 godziny i ponownie wypłucz. Rybę ułożyć na kilku warstwach gazet wyłożonych papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar płynu i pozostawić na 2-3 godziny.

Krok 6

Nawlecz rybę na żyłkę, przeciągając ją przez ogon i powieś do wyschnięcia, głową w dół, w dobrze wentylowanym miejscu, z dala od światła słonecznego. Aby zapobiec lądowaniu much na rybie, należy przykryć ją gazą i zabezpieczyć gazą ze wszystkich stron Pod miejscem, w którym wisi ryba, ułóż gazety w kilku warstwach – kapie na nie słony sok rybny. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu, gazety należy zmieniać kilka razy w ciągu pierwszego dnia, a następnie raz dziennie lub w miarę potrzeb. Ryba będzie gotowa za 5 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja