Do przepisu
Jesień to idealny czas na surfowanie i turf. W tej angielskiej nazwie pierwsza część odnosi się do morza (surfowanie, ślizganie się po powierzchni fal), a druga (torf, torf) do lądu, w ogóle to stabilne wyrażenie oznacza użycie mięsa i owoców morza w jedno danie. W tym przepisie na surfing i darń kalmary i krewetki odpowiadają za morze, a indyk za ląd.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godzinyPiekarnikPrażenieMarynowanieNa patelniChłodzenieKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaDrugie danieMarynataDanie główneUrodzinySKŁADNIKI NA 4 PORCJI300 g dużych, surowych krewetek bez głów300–400 g filetu z kalmarów400 g filetu z udka z indyka200 g jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka4 duże dojrzałe pomidory4 cm świeżego korzenia imbiru6 ząbków czosnkuoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka nasiona kminku1 łyżka. l. mielona słodka papryka2 łyżeczki proszek lub żółta pasta currysólugotowany ryż długoziarnisty i kolendra do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Indyka pokroić w kostkę o boku 3 cm Obrać połowę imbiru i czosnku, zetrzeć, wymieszać z jogurtem, 2 łyżki. l. olej, 1 łyżeczka. curry i sól. Umieść indyka w tej mieszance i marynuj przez 2 godziny w temperaturze pokojowej do 36 godzin w lodówce.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Strząśnij marynatę z kawałków indyka, ułóż na blasze do pieczenia i piecz na środku piekarnika przez 30 minut.
Krok 3
W międzyczasie obierz krewetki ze skorupek i usuń folię z obu stron filetu z kalmarów. Kałamarnicę przekrój bardzo delikatnie w poprzek, bez przecinania, co 1,5 cm, a następnie pokrój w prostokątne kawałki o wymiarach około 6×4 cm. Dopraw solą.
Krok 4
Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zalej je wrzącą wodą przez 30 sekund, a następnie zalej zimną wodą. Pomidory obierz, pokrój w plasterki, usuń nasiona wraz z płynem, miąższ pokrój w kostkę o boku 2 cm. Pozostały imbir i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Krok 5
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, po 30 sekundach dodaj kminek, imbir i czosnek. – krewetki, smażyć 3 minuty. Dodaj pomidory, zwiększ ogień i smaż, mieszając, przez 1 minutę.
Krok 6
Zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucamy pieczonego indyka, posypujemy papryką i curry, mieszamy, zalewamy 150 ml wrzącej wody, ponownie podgrzewamy na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodać kalmary, wymieszać, smażyć 3 minuty. Ułożyć na talerzu z gorącym ryżem, posypać listkami kolendry i podawać.