Super sałatka, wow, przystawka i chłodnik na relaksujący letni weekend

Super sałatka, wow, przystawka i chłodnik na relaksujący letni weekend

Czym weekendy letnie różnią się od zimowych? Ze swoim zrelaksowanym, nieco leniwym nastrojem. Można oczywiście popływać w stawie, pedałować do woli, zagrać w badmintona, przejść tysiące kroków leśnymi ścieżkami i podlać kilkanaście ogrodowych grządek. Możesz też spędzić kilka godzin kontemplując lato na werandzie, balkonie lub po prostu w kuchni przy otwartym oknie. I oczywiście lepiej kontemplować w dobrym towarzystwie i przy pysznym jedzeniu.

To krótkie i przejrzyste menu na obiad lub lunch autorstwa Dmitrija Łobanowa, szefa kuchni restauracji 360, składa się z 3 dań. Jeśli w Twojej grupie są prawdziwi smakosze, którzy niezależnie od pory roku uwielbiają sycące i pożywne posiłki, dodaj do tego pieczone mięso/drób/rybę lub placek/chleb. Przygotuj danie główne w prosty i bezproblemowy sposób, stawiając na jakość produktu, a wypieki upiecz według sprawdzonej receptury – wystarczy efektowna kotwica, do której będzie przylegała sałatka, wow przystawka i chłodnik. I oczywiście przygotuj mnóstwo domowej lemoniady.

W rzeczywistości wszystkie te dania są przygotowywane bardzo szybko. Tyle, że wymagają wstępnych ruchów, ale są na tyle proste, że nawet w piątkowy wieczór znajdzie się na nie czas i energia. W każdym z dań coś jest marynowane lub podawane, to znaczy udział na żywo jest minimalny, ale nie można obejść się bez lodówki.

Gotowanie zacznij od marynowania. Najpierw zamarynuj winogrona na sałatkę, a następnie łososia na przystawkę. Winogrona marynuje się w lodówce przez 24 godziny. Przygotowana ryba musi przebywać w tym samym miejscu w otoczeniu przypraw i pomarańczy przez co najmniej 8 godzin.

Do gazpacho również bazę należy przygotować wcześniej – na 2 godziny przed podaniem. I niech się zaparzy. Możesz zająć więcej czasu, ale nie zamrażaj go nadmiernie. W końcu ogórki to nie łosoś. Są zbyt delikatne i wodniste, aby ich przygotowanie zajęło dużo czasu.

Marynuj łososia. Chodzi tylko o pomarańczę

Lekko solony łosoś z marynowanym twarogiem i sokiem ze świeżego koperku (4 porcje)

  • 500 g całego filetu z łososia
  • 60 g soli morskiej
  • 40 g cukru
  • 20 g wódki
  • 20 g koperku
  • 20 g plasterków pomarańczy ze skórką

Usuń pozostałe kości z filetu z łososia. Natrzyj miąższ wódką. Wymieszaj sól i cukier.

Umieść 1/3 mieszanki soli i cukru w ​​równej warstwie na dnie formy ceramicznej lub pojemnika na żywność z wysokim brzegiem. Połóż łososia skórą do dołu. Przykryj pozostałą mieszanką przypraw, drobno posiekanym koperkiem i plasterkami pomarańczy.

Przykryj patelnię folią spożywczą i włóż do lodówki na 8 godzin. Oczyść łososia z przypraw i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz rybę serwetką.

WSKAZÓWKA: Oczywiście marynuj więcej łososia. Jest wszystkim, czego potrzebujesz i zawsze na temat. Możesz nawet zwiększyć porcję tej przekąski. Zjadacze będą Ci tylko wdzięczni!

Na świeży koperek:

  • 200 g koperku
  • 200 g zimnej wody pitnej
  • 15 ml soku z cytryny

Koperek grubo posiekać. Zmiksuj blenderem z wodą na gładką masę. Przecedź przez gazę i dodaj sok z cytryny.

Na marynowany twarożek:

  • 200 g twarogu zbożowego w śmietanie
  • 100 g świeżego koperku

Serek twarogowy ułożyć na sicie. Wymieszaj ze świeżym sokiem. Pozostaw na 15-20 minut.

Aby podać przystawkę:

  • 80 g lekko solonego ogórka
  • 30 g truskawek
  • 100 g serka śmietankowego

Lekko solonego łososia pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, tworząc z kawałka ryby „falę”. Do wnęki „fali” włóż marynowany twarożek. Dodać quenelles z serka śmietankowego, cienkie plasterki truskawek i obrany, lekko solony ogórek pokrojony w dużą kostkę. W razie potrzeby udekoruj liśćmi nasturcji.

Lekko solony łosoś z marynowanym twarogiem i świeżym koperkiem

Gazpacho ogórkowe z matsoni i miętą (4 porcje)

  • 300 g świeżego ogórka
  • 380 g lekko solonych ogórków
  • 140 ml zalewy z lekko solonych ogórków
  • 10 g papryczki chili
  • 10 g czosnku
  • 200 g kruszonego lodu przygotowanego z pysznej wody pitnej
  • 120 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% lub więcej
  • 270 ml matsoni
  • 15 g kolendry
  • 4 g cukru
  • 9 g soli
  • świeże ogórki, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, mięta i paluszki chlebowe do podania

Wszystkie składniki (ogórki można obrać) zmiksować w blenderze. Przelać do miski lub pojemnika i odstawić na 2 godziny.

Przed podaniem obierz ogórki i pokrój je w średnią kostkę. Większą część mięty posiekaj i wymieszaj z ogórkami i oliwą.

Rozłóż gazpacho na talerzach. Dodać tatar z ogórka z posiekaną miętą i oliwą. Udekoruj pozostałymi listkami mięty. Podawać z paluszkami chlebowymi.

Gazpacho ogórkowe z matsoni i miętą

Sałatka z wątróbką drobiową i sianem cebulowym (4 porcje)

Na marynowane winogrona:

  • 120 g winogron
  • 60 g wina porto
  • 60 g wytrawnego czerwonego wina
  • 3 g mielonego anyżu
  • 3 g nasion kopru włoskiego
  • 100ml wody pitnej

Wszystkie płynne składniki i przyprawy wymieszaj w rondlu. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. i całkowicie ostudzić.

Winogrona zalać powstałą marynatą (najlepiej obrać ze skórki) i wstawić do lodówki na 24 godziny.

WSKAZÓWKA: Zamarynuj więcej winogron. Można go nawet używać do kanapek/burgerów i dodawać do sałatek mięsnych.

Na sos aioli:

  • 3 jajka
  • 240 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • 10 g syropu cukrowego
  • Po 1 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli

Żółtka ubić na gładką masę, dodając sól i pieprz.

Kontynuuj ubijanie, aż uzyska konsystencję majonezu, cienkim strumieniem dodając olej.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

WSKAZÓWKA: Przygotuj dodatkowe aioli i użyj go zamiast majonezu kupowanego w sklepie. Tylko uważaj – uzależnia, nawet jeśli doprawisz ją zwykłą mieszanką ogórków i pomidorów.

Na siano cebulowe:

  • 150 porów, tylko biała część
  • rafinowany olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Por pokroić w cienkie nitki. Smażyć na rozgrzanym oleju, układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

WSKAZÓWKA: Nie gotuj więcej siana. Nie sposób się od niego oderwać!

Na pożywną bazę do sałatek:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 120 g miodu
  • 40 g sosu sojowego
  • 2 g mielonego cynamonu

Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Smażyć wątróbkę drobiową na złoty kolor.

Dodaj miód, sos sojowy i cynamon. Doprowadź wątrobę do pełnej gotowości. Na kilka minut przed przygotowaniem wątroby dodaj winogrona z marynatą. Zamieszać. Trzymaj w cieple, aż sałatka się zbierze.

Do podania sałatki:

  • 15 g orzeszków piniowych
  • 60 g sałaty rzymskiej
  • 40 g sałatki frisee
  • 20 g sałatki rodicio

Na suchej patelni podsmaż orzeszki piniowe, potrząsając nią. Sałatki rwiemy na średnie kawałki. Na talerzach ułóż wątrobę i winogrona wraz z powstałym syropem. Mieszankę sałat wymieszaj z sosem i orzeszkami piniowymi i połóż na wątrobie. Posyp sianem cebulowym i natychmiast podawaj.

Sałatka z wątróbką drobiową i sianem cebulowym

Czy wszystko jest gotowe?! Czy naczynia zaraz będą na stole? Zatrzymaj się na chwilę i kontempluj LATO.

Możliwość serwowania obiadu na świeżym powietrzu


Szef kuchni restauracji 360 Dmitrij Łobanow (kierował kuchnią w wielu restauracjach w Niżnym Nowogrodzie i Moskwie) zdecydował się oprzeć menu restauracji na kuchni europejskiej z drobnymi, charakterystycznymi akcentami.

„Przetwory do prezentowanych tutaj dań są rzeczywiście lepiej przygotowane w rezerwie i wykorzystane w przyszłości. Polecam wymieszać świeżo marynowany twarożek z serkiem śmietankowym 1:1 i podawać z pieczonymi ziemniakami, jako smarowidło do chleba lub jako dip. do chrupiących, świeżych warzyw Marynowane winogrona świetnie komponują się z przepiórką i kaczką. Cóż, chyba każdy wie, co zrobić z marynowanym łososiem. Jest!”.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwiec #gazpacho #weekend #sałatka z wątróbek drobiowych #sałatka z wątróbek drobiowychPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja