Super danie z kaszy gryczanej, za które podziękują nawet nastolatki

Super danie z kaszy gryczanej, za które podziękują nawet nastolatki

Kasza gryczana jest dla nas wszystkim, ale co zrobić, jeśli jej zapasy się jeszcze nie wyczerpały, a nie masz ochoty już jeść kaszy gryczanej? Rozwiązaniem jest przygotowanie autorskiego dania z kaszy gryczanej, którego recepturą podzielił się z nami Maxim Rybakov, badacz kuchni rosyjskiej i szef kuchni marki restauracji Gostiny Dvor w Suzdal.

Kochani, choć moda na grykę już minęła, samo ziarno w naszych koszach nie zmalało. Dzielę się z Wami przepisem na chipsy gryczane, w którym widać pewien rozwój kuchni rosyjskiej. Chipsy gryczane to przekształcenie prostego smaku kaszy gryczanej w coś niezwykłego, zarówno pod względem wyglądu, jak i konsystencji.

Domowe chipsy gryczane
Domowe chipsy gryczane

Aby zrobić chipsy, których potrzebujesz

  • 300 g ziaren gryki
  • 1,5 – 2 litry wody pitnej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • olej roślinny do głębokiego smażenia bez smaku i zapachu

1. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz. Ugotuj mocno ugotowaną owsiankę (na 1 część ziaren, 3 części wody). Dodaj sól, dodaj skrobię i ponownie gotuj, 3 minuty.

Przygotowanie chipsów gryczanych. Zagotuj kaszę gryczaną
Przygotowanie chipsów gryczanych. Zagotuj kaszę gryczaną

2. Dokładnie ubij blenderem, 6-7 minut. aż będzie gładkie. Te dwa etapy – ugotuj kaszę gryczaną i zmiksuj ją w blenderze – są niezwykle ważne w przygotowaniu wysokiej jakości chipsów gryczanych.

3. Połóż matę silikonową na blasze do pieczenia. Rozsmaruj na nim jednorodną masę gryczaną równą i cienką (ok. 2mm) warstwą. Jeśli nie macie silikonowej maty, możecie użyć papieru do pieczenia złożonego 2-3 razy.

Przygotowanie chipsów gryczanych. Na macie silikonowej rozsmaruj masę gryczaną
Przygotowanie chipsów gryczanych. Na macie silikonowej rozsmaruj masę gryczaną

4. Kaszę gryczaną suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 70-80°C do całkowitego wyschnięcia, przez co najmniej 4 godziny.

Przygotowanie chipsów gryczanych. Suszona masa gryczana
Przygotowanie chipsów gryczanych. Suszona masa gryczana

5. Rozgrzej olej do temperatury 200-210°C. Powstałe przetwory z suszonej kaszy gryczanej smażymy w głębokim tłuszczu zaledwie przez kilka sekund. Ułożyć na papierowym ręczniku i podawać ostudzone.

Przygotowanie chipsów gryczanych. Frytki smażone w głębokim tłuszczu
Przygotowanie chipsów gryczanych. Frytki smażone w głębokim tłuszczu

Dla urozmaicenia do podstawowej masy gryczanej można dodawać różne przyprawy i przyprawy, na przykład sproszkowane borowiki czy wędzoną czerwoną paprykę.

Gotowe chipsy gryczane
Gotowe chipsy gryczane
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza gryczana #kasza gryczana #chipsy #Maxim Rybakov #jądroPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja