Kasza gryczana jest dla nas wszystkim, ale co zrobić, jeśli jej zapasy się jeszcze nie wyczerpały, a nie masz ochoty już jeść kaszy gryczanej? Rozwiązaniem jest przygotowanie autorskiego dania z kaszy gryczanej, którego recepturą podzielił się z nami Maxim Rybakov, badacz kuchni rosyjskiej i szef kuchni marki restauracji Gostiny Dvor w Suzdal.
Kochani, choć moda na grykę już minęła, samo ziarno w naszych koszach nie zmalało. Dzielę się z Wami przepisem na chipsy gryczane, w którym widać pewien rozwój kuchni rosyjskiej. Chipsy gryczane to przekształcenie prostego smaku kaszy gryczanej w coś niezwykłego, zarówno pod względem wyglądu, jak i konsystencji.
Domowe chipsy gryczane
Aby zrobić chipsy, których potrzebujesz
- 300 g ziaren gryki
- 1,5 – 2 litry wody pitnej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- sól
- olej roślinny do głębokiego smażenia bez smaku i zapachu
1. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz. Ugotuj mocno ugotowaną owsiankę (na 1 część ziaren, 3 części wody). Dodaj sól, dodaj skrobię i ponownie gotuj, 3 minuty.
Przygotowanie chipsów gryczanych. Zagotuj kaszę gryczaną
2. Dokładnie ubij blenderem, 6-7 minut. aż będzie gładkie. Te dwa etapy – ugotuj kaszę gryczaną i zmiksuj ją w blenderze – są niezwykle ważne w przygotowaniu wysokiej jakości chipsów gryczanych.
3. Połóż matę silikonową na blasze do pieczenia. Rozsmaruj na nim jednorodną masę gryczaną równą i cienką (ok. 2mm) warstwą. Jeśli nie macie silikonowej maty, możecie użyć papieru do pieczenia złożonego 2-3 razy.
Przygotowanie chipsów gryczanych. Na macie silikonowej rozsmaruj masę gryczaną
4. Kaszę gryczaną suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 70-80°C do całkowitego wyschnięcia, przez co najmniej 4 godziny.
Przygotowanie chipsów gryczanych. Suszona masa gryczana
5. Rozgrzej olej do temperatury 200-210°C. Powstałe przetwory z suszonej kaszy gryczanej smażymy w głębokim tłuszczu zaledwie przez kilka sekund. Ułożyć na papierowym ręczniku i podawać ostudzone.
Przygotowanie chipsów gryczanych. Frytki smażone w głębokim tłuszczu
Dla urozmaicenia do podstawowej masy gryczanej można dodawać różne przyprawy i przyprawy, na przykład sproszkowane borowiki czy wędzoną czerwoną paprykę.
Gotowe chipsy gryczane
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza gryczana #kasza gryczana #chipsy #Maxim Rybakov #jądroPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych