Do przepisu
Super chrupiąca pizza Margherita – nic ekstra, tylko mozzarella i pomidory. I oczywiście super chrupiące ciasto. Suszoną paprykę peperoncino można zastąpić zwykłą, mieloną czerwoną papryką.
Złożoność: łatwo Kalorie: 663,14 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 26,66 g/16,19 g/100,48PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżowePizzaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g przecierów pomidorowych z puszki¾ łyżeczki sól1 łyżka. mąka do posypania150 g mozzarelli na pizzę1 łyżeczka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia1 suszona papryczka peperoncino (lub ½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki)Do testu:500 g mąki do pizzy (00)20 ml oliwy z oliwek10 g cukru5 gramów soli4 g suchych drożdży250 ml wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W głębokiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Do miski wlać olej, następnie dodając ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2
Umieść blachę do pieczenia na dolnym poziomie piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250-260C. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto na pizzę rozwałkuj na okrąg o średnicy 22-24 cm. Jeśli ciasto ponownie się skurczy, przykryj je folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut, a następnie kontynuuj wałkowanie.
Krok 3
Papier do pieczenia przytnij do rozmiaru blachy do pieczenia. Ostrożnie przełóż na nie ciasto, posyp startą mozzarellą (odłóż około 1/5 sera).
Krok 4
Do puree pomidorowego dodać sól, wymieszać, nałożyć na ciasto i rozprowadzić równą warstwą. Nasmaruj obrabiany przedmiot sosem pomidorowym (wygodnie jest rozprowadzić sos na serze grzbietem łyżki) i posypać pozostałą mozzarellą.
Krok 5
Ciasto na pizzę wraz z papierem układamy na rozgrzanej odwróconej blasze do pieczenia. Piec przez 10-12 minut, aż uzyska złoty kolor.
Krok 6
Wyjmij pizzę z piekarnika, odczekaj kilka minut, skrop oliwą i posyp pokruszonym pieprzem pepperancino lub mieloną czerwoną papryką. Pokrój na kawałki i podawaj.