Strudel z kapustą i kiełbaskami

Do przepisu

Ten strudel to prawdziwy hymn Oktoberfestu, bo przygotowywany jest z kultowych produktów – kiełbas i duszonej kapusty. Podawaj gorący strudel jako danie główne z lampką dobrego piwa.

Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPieczenieKuchnia austriackaKuchnia szkockaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPiekarniaStrudelWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g ciasta francuskiego bez drożdży500 g kiełbasek wieprzowych do smażenia400 g kiszonej kapusty1 średnia cebula400 g ostrego sera1/2 szklanki kwaśnej śmietany1 łyżka. l. masło5 gałązek natki pietruszki2 łyżki l. Musztarda Dijon2,5 łyżeczki kmineksólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć z zalewy, włożyć do rondla, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut. Kapusta powinna zmięknąć, a wilgoć całkowicie odparować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Krok 2

Kiełbaski pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekaj liście pietruszki.

Krok 3

Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodać kiełbaski i cebulę, smażyć mieszając przez 8–10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki, lekko doprawić solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy smażone kiełbaski i mieszamy.

Krok 4

Lekko zmiażdżyć 1/2 łyżeczki. kminek i wymieszać w misce ze śmietaną i musztardą. Zetrzyj ser na grubej tarce.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 30×40 cm i każdy z nich posmarować masą śmietanową, nie dotykając brzegów na odległość około 1 cm. Na każdy arkusz ciasta nałożyć nadzienie, posypać serem. Zwijamy w ciasne ruloniki.

Krok 6

Końce ciasta lekko posmaruj wodą i ściśnij strudle razem. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, łączeniem do dołu. Strudle posmaruj wodą za pomocą pędzelka i posyp pozostałym kminkiem. Za pomocą ostrego noża wykonaj kilka poziomych nacięć w cieście, aby umożliwić ujście pary. Piec strudle przez 25–30 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Krok 7

Gotowy strudel wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut. Następnie pokroić na porcje i podawać.

PRZY OKAZJI

Zamiast kiełbasek do smażenia można użyć kiełbasy, szynki lub chudej wieprzowiny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja