Do przepisu
Strudel gruszkowo-czekoladowy to klasyka wiedeńskich kawiarni. W przeciwieństwie do strudla jabłkowego, który podawany jest przez cały rok, strudel ten uznawany jest za strudel zimowy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 437,39 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 6,79 g/25,07 g/45,21PieczenieKuchnia austriackaKuchnia szkockaCiasto bez drożdżyDeserCiastoStrudelWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g ciasta francuskiego bez drożdży100 g masła czekoladowo-orzechowego3 mocne słodkie gruszki100 ml białego wina2 łyżki l. Miód1 szklanka orzechów włoskich Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki obierz i pokrój w średnią kostkę. Włożyć do rondla, dodać wino i miód i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty, zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2
Orzechy włoskie pokroić w grubą kostkę.
Krok 3
Ciasto francuskie rozwałkować na arkuszu pergaminu na prostokątną warstwę o grubości 3 mm.
Krok 4
Posmaruj orzechami czekoladowymi w odległości 1 cm od krawędzi i posyp połową orzechów.
Krok 5
Umieść gruszki na durszlaku, aby całkowicie spuścić płyn. Następnie równomiernie rozsmarować na cieście i posypać pozostałymi orzechami.
Krok 6
Zwiń ciasto w ciasny rulon i ściśnij brzegi. Przełożyć strudel na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C na złoty kolor, 25–30 minut.
Krok 7
Gotowy strudel ostudź na metalowej kratce. Odetnij brzegi i pokrój w schludne kawałki. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną lub lodami.
PRZY OKAZJI
Zamiast kupnego w sklepie kremu czekoladowo-orzechowego można użyć kremu czekoladowego.