Strudel czekoladowy z gruszkami

Do przepisu

Strudel gruszkowo-czekoladowy to klasyka wiedeńskich kawiarni. W przeciwieństwie do strudla jabłkowego, który podawany jest przez cały rok, strudel ten uznawany jest za strudel zimowy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 437,39 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 6,79 g/25,07 g/45,21PieczenieKuchnia austriackaKuchnia szkockaCiasto bez drożdżyDeserCiastoStrudelWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g ciasta francuskiego bez drożdży100 g masła czekoladowo-orzechowego3 mocne słodkie gruszki100 ml białego wina2 łyżki l. Miód1 szklanka orzechów włoskich Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gruszki obierz i pokrój w średnią kostkę. Włożyć do rondla, dodać wino i miód i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty, zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2

Orzechy włoskie pokroić w grubą kostkę.

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkować na arkuszu pergaminu na prostokątną warstwę o grubości 3 mm.

Krok 4

Posmaruj orzechami czekoladowymi w odległości 1 cm od krawędzi i posyp połową orzechów.

Krok 5

Umieść gruszki na durszlaku, aby całkowicie spuścić płyn. Następnie równomiernie rozsmarować na cieście i posypać pozostałymi orzechami.

Krok 6

Zwiń ciasto w ciasny rulon i ściśnij brzegi. Przełożyć strudel na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C na złoty kolor, 25–30 minut.

Krok 7

Gotowy strudel ostudź na metalowej kratce. Odetnij brzegi i pokrój w schludne kawałki. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną lub lodami.

PRZY OKAZJI

Zamiast kupnego w sklepie kremu czekoladowo-orzechowego można użyć kremu czekoladowego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja