Strażnik! Co zrobić, jeśli przesolisz jedzenie? Oszczędzamy zupy, kaszki, dania gorące i kompot

Strażnik! Co zrobić, jeśli przesolisz jedzenie? Oszczędzamy zupy, kaszki, dania gorące i kompot

Strażnik! Co zrobić, jeśli przesolisz jedzenie? Oszczędzamy zupy, kaszki, dania gorące i kompot

Andriej Bugajski 15 kwietnia 2024 r

Nadmierne solenie to niezwykle irytujący i częsty błąd kucharzy. Ale prawie zawsze można coś poprawić. W zależności od skali katastrofy rady będą różne.

Co zrobić, jeśli Twoja żona przesoli jedzenie

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak pozbyć się nadmiaru soli na początku gotowania
  • Jak pozbyć się nadmiaru soli pod koniec gotowania
  • Jak pozbyć się nadmiaru soli z naczynia bez zmiany jego objętości
  • Jak usunąć nadmiar soli z dań głównych i sosów
  • Co zrobić, jeśli dodasz soli do dżemu, kompotu lub słodkiej owsianki

Jak śpiewał Wysocki: „To może przydarzyć się każdemu, kto jest pijany i miękki”. Oraz w wielu innych przypadkach. Któregoś dnia kot szturchnął mnie w ramię i do bulionu energicznie wsypał pół szklanki grubej soli. Jeśli katastrofa będzie całkowita, to znaczy zasolenie zawartości patelni będzie na poziomie Morza Martwego, wówczas będziesz musiał rozstać się z płynem na zawsze. Jeżeli po prostu dwukrotnie posoliłeś zupę (zarówno na początku, jak i na końcu) lub ktoś przechodzący z dobroci serca dosypał do Twojego naparu kolejną łyżkę stołową, możesz spróbować zaradzić tej sytuacji. Porozmawiajmy o niektórych metodach.

Jeśli właśnie dwukrotnie posoliłeś zupę, nadal możesz poprawić sytuację
Jeśli właśnie dwukrotnie posoliłeś zupę, nadal możesz poprawić sytuację

Jak pozbyć się nadmiaru soli na początku gotowania

Należy natychmiast dokonać rezerwacji, aby można było poprawić sytuację, gdy w naczyniu w ogóle znajduje się sól. Jeśli przesolisz kompot wiśniowy, sytuacja jest prawie beznadziejna. Więcej na ten temat na samym końcu.

Po pierwsze, możliwa ścieżka korekty zależy od czasu wystąpienia i wykrycia przesolenia. Załóżmy, że gotujesz kurczaka lub ziemniaki, napełniasz je zimną wodą, doprowadzasz do wrzenia i solisz połową paczki soli. Nic wielkiego, wystarczy wylać całą wodę, opłukać kurczaka lub ziemniaki i zalać świeżą, niesoloną wrzącą wodą.

Można to zrobić we wszystkich przypadkach, w których można zlokalizować i przekazać sól (lub słony produkt). Zachowaj najcenniejsze rzeczy, pozbądź się balastu – zarzuć worki z piaskiem (w sensie soli) za burtę balonu. Jeśli upuścisz śledzia do zupy, po prostu go wyjmij tak szybko, jak to możliwe.

Jak pozbyć się nadmiaru soli pod koniec gotowania

Sytuacja staje się bardziej skomplikowana, jeśli zauważysz nadmierne solenie, gdy już zaszedłeś dość daleko w tym procesie. Wszystko na patelni jest przesolone na wskroś. Ale tutaj nie wszystko stracone i istnieją możliwości skorygowania nieznośnego wyniku.

Wyzwaniem inżynierskim jest zmniejszenie stężenia soli w roztworze. Chemik może zaproponować wiele rozwiązań: dodać więcej śmieci i przenieść NaCl do nierozpuszczalnego osadu na dnie garnka. Niestety, zwykle wiąże się to z szybkim uwalnianiem wolnego chloru do atmosfery w kuchni i późniejszą ewakuacją mieszkańców wejścia. Chemia nieorganiczna jest tu słabo odpowiednia, ale chemia fizyczna jest całkiem odpowiednia.

Stężenie soli w roztworze można zmniejszyć zwiększając objętość roztworu. Alkohol rozcieńczamy wodą, żeby zrobić wódkę. W ten sam sposób możesz rozcieńczyć przesoloną zupę, a otrzymasz zupę nie przesoloną. Wydawać by się mogło, że wszystko jest proste.

Zagogulina, jak trafnie ujął to Jelcyn, polega na tym, że zjedliście dobrą, smaczną zupę, z jedyną wadą – za dużo soli. Rozcieńczając ją wodą, otrzymamy zupę niesoloną i pozbawioną smaku, tak samo jak rozcieńczając ją wódką, a nie alkoholem. Dlatego należy go rozcieńczyć nie tylko wrzącą wodą z czajnika, ale jakimś sensownym roztworem. Przychodzi mi do głowy, żeby ugotować jeszcze pięć litrów tej samej zupy, tyle że bez soli, i wymieszać w wiadrze zawartość dwóch patelni. Emaliowana, tradycyjna dla Rosji pojemność 12 litrów.

Wystarczy rozcieńczyć pierwsze danie wodą, a zupa będzie niesolona i pozbawiona smaku.
Wystarczy rozcieńczyć pierwsze danie wodą, a zupa będzie niesolona i pozbawiona smaku.

Czasami jest to całkowicie odpowiednie rozwiązanie, zwłaszcza jeśli nie masz wszystkich pięciu litrów zupy, a tylko dwa. Cóż, będziesz musiał go jeść jeszcze przez kilka dni lub spróbować nakarmić gości lub sąsiadów – to codzienność.

Nie ma potrzeby bezpośredniego gotowania tego samego. Możesz ugotować prosty bulion z ramek kurczaka (i nic podobnego do gotowanej zupy rybnej), możesz ugotować same warzywa. Pomaga, jeśli uda Ci się oddzielić jak najwięcej płynu bez dotykania nadzienia – wtedy rozcieńczysz tylko część gotowego dania.

Jak pozbyć się nadmiaru soli z naczynia bez zmiany jego objętości

Zadanie jest trudniejsze, jeśli zmiana powstałej objętości jest niepożądana, na przykład ugotowałeś galaretkę, a po rozcieńczeniu nie stwardnieje. Następnie musisz wyciągnąć trochę soli z tej samej objętości. Można to osiągnąć poprzez zespawanie czegoś innego w tym samym miejscu, a następnie usunięcie tego i wyrzucenie. Najczęściej używa się do tego drobno posiekanych ziemniaków lub ryżu. Ponownie, ta metoda działa najlepiej, jeśli można oddzielić większość płynu, w przeciwnym razie istnieje ryzyko rozgotowania głównej zawartości. Jednak rozgotowane jest lepsze niż przesolone.

Galaretka rozcieńczona wodą nie stwardnieje, więc w tym samym bulionie musisz ugotować coś innego
Galaretka rozcieńczona wodą nie stwardnieje, więc w tym samym bulionie musisz ugotować coś innego

Technologicznie wygląda to tak. Weź kolejną patelnię, włóż do niej durszlak i wlej na nią zupę. Teraz na pierwszą patelnię włóż durszlak, a drugą postaw na ogniu, włóż do niego kilogram ziemniaków lub szklankę ryżu i gotuj. Odcedź ponownie, a otrzymasz znacznie mniej słony bulion, gotowane ziemniaki lub ryż, być może nawet akceptowalny smak. Należy pamiętać, że ziemniaki nie wchłaniają płynu, a na szklankę ryżu wystarczą dwie szklanki bulionu i trzeba będzie uzupełnić płyn, co jeszcze bardziej ułatwia zadanie, ale zmniejsza stężenie bulionu. Być może warto dodać 200 g mięsa mielonego do ryżu i również go odcedzić.

Aby usunąć nadmiar soli w zupie, najczęściej stosuje się drobno posiekane ziemniaki lub ryż.
Aby usunąć nadmiar soli w zupie, najczęściej stosuje się drobno posiekane ziemniaki lub ryż.

Jak usunąć nadmiar soli z dań głównych i sosów

Do tej pory mówiliśmy głównie o daniach płynnych, takich jak zupy. Zadanie staje się jeszcze trudniejsze, jeśli masz trochę płynu, na przykład jakiś gulasz lub inne mięso w sosie. W takim przypadku będziesz musiał poświęcić więcej. Spójrzmy na przypadek silnego przesalania. Na patelnię wlej jeszcze kilka litrów wrzącej wody, dobrze wymieszaj i spuść zawartość na durszlak. Rozstań się z płynem bez żalu. Być może będziesz musiał zrobić to jeszcze raz i być może gotować mięso we wrzącej wodzie przez około pięć minut, aby uwolniło więcej soli. Teraz ugotuj nowy sos: biały lub czerwony, z mąki, śmietany, śmietany, pomidora (bez soli!), włóż do niego mięso i chwilę gotuj. Najprawdopodobniej wszystko się poprawi.

Jeśli przygotowujesz danie, które nie jest zbyt płynne, wlej na patelnię jeszcze kilka litrów wrzącej wody, dobrze wymieszaj i odcedź zawartość na durszlaku.
Jeśli przygotowujesz danie, które nie jest zbyt płynne, wlej na patelnię jeszcze kilka litrów wrzącej wody, dobrze wymieszaj i odcedź zawartość na durszlaku.

Szczególny przypadek, gdy masz jeden produkt, którego potrzebujesz, ale jest on przesolony. Na przykład trzeba w garnku z marynatami wrzucić bardzo osolone ogórki, a do grochówki przesoloną szynkę. W takim przypadku nie należy w ogóle solić potrawy, ale używać słonego składnika ostrożnie i z umiarem. Boczek przesolony należy zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzącej wody) przed smażeniem. Kapustę przesoloną należy opłukać; Wszystkie pikle – od śledzia po grzyby – można namoczyć, w razie potrzeby zmieniając wodę. Warzywa uwalniają sól dość szybko; rybom może to zająć jeden dzień.

Jeśli przygotowujesz zupę kiszoną lub grochówkę z soloną szynką, nie solij potrawy w ogóle, a solony składnik używaj ostrożnie.

Co zrobić, jeśli dodasz soli do dżemu, kompotu lub słodkiej owsianki

I ostatnia rzecz. Jeśli posoliłeś coś, czego w ogóle nie trzeba było solić, będziesz musiał wymyślić inny sposób na pozbycie się produktu. Zamiast dżemu czy kompotu, do przygotowania sosów, chutneyów i sosów można wykorzystać wiele jagód i owoców – najłatwiej jest z jabłkami, ale maliny też są dobre. Jeśli w naczyniu nie ma dużo cukru, można go przenieść ze słodkiego na pikantny; ta sama owsianka mleczna może stać się kulesh. Wyniki nie zawsze są eleganckie, ale nie są beznadziejne, po prostu spróbuj zapamiętać pikantne danie, które zawiera te same składniki i ugotuj je teraz. Na przykład pilaw Bukhara lub sos Cumberland. Nie rozpaczaj. „Jeśli życie daje ci cytryny” – mówią Anglicy – ​​„zrób lemoniadę”. Wysłałem sól – cóż, przynajmniej posyp nią rany.

Losowo solony dżem lub kompot można wykorzystać do przygotowania sosów, chutneyów i sosów
Losowo solony dżem lub kompot można wykorzystać do przygotowania sosów, chutneyów i sosów
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja