Stracotto autorstwa Jamiego Olivera

Stracotto autorstwa Jamiego OliveraStracotto autorstwa Jamiego OliveraJamiego OliveraStracotto autorstwa Jamiego Olivera Do przepisu

To ulubione danie Toskańczyków: znajomy sos boloński, ale przygotowany w taki sposób, że zapiera dech w piersiach! Przepis jest prosty, a efekt końcowy, jak mówi Signora Miriam z Panzano, daje „zastrzyk bogactwa” i poczucie wygranej ręki w pokerze. Tradycyjnie na pierwsze danie podajemy gęsty sos z delikatnym tagliatelle, a sam gulasz mięsny podajemy jako gorące danie główne, z dodatkiem z duszonych warzyw, polenty, puree ziemniaczanego lub co tam kto lubi!

Złożoność: łatwo Kalorie: 483,89 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 4 godziny Używany: 31,60 g/21,19 g/36,13GotowaniePrażenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1kg kawałek wołowinyoliwa z oliwek2 czerwone cebule2 marchewki2 ząbki czosnku2 łodygi selera1 główka kopru włoskiego½ pęczka rozmarynu (15 g)½ pęczka szałwii (15 g)250 ml wytrawnego czerwonego wina, np. Chianti2 łyżki pasta pomidorowa1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnegogotowane tagliatelle Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej ciężki rondel na średnim ogniu, włóż do niego wołowinę, wlej 2 łyżki. oliwę z oliwek i smaż, obracając mięso szczypcami podczas przygotowywania warzyw.

Krok 2

Grubo posiekaj cebulę, marchewkę, czosnek, koper włoski i seler, aby przygotować sofritto – warzywa gotują się długo, więc nie ma znaczenia, jak je pokroisz. Rozmaryn i szałwię zawiązujemy sznurkiem i wrzucamy na patelnię razem z warzywami, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gotuj, mieszając, przez 20-30 minut, aż warzywa zaczną się karmelizować. Okresowo obracaj mięso.

Krok 3

Zwiększ ogień na duży, dodaj wino i koncentrat pomidorowy i poczekaj, aż wino lekko się zredukuje. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy podwójną warstwą zwilżonego, pogniecionego papieru do pieczenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Krok 4

Mięso zdejmujemy z patelni, kroimy w plastry i polewamy kilkoma łyżkami sosu, żeby mięso było soczyste. Do ugotowanego tagliatelle wmieszać pozostały sos (w razie potrzeby zmniejszyć go najpierw na ogniu) i zetrzeć na wierzch trochę parmezanu. Dwa razy w pierwszej dziesiątce!

PRZY OKAZJI

Przepis dzięki uprzejmości Jamiego Olivera (© Jamie Oliver).

Zdjęcie przepisu — David Loftus, © Jamie Oliver Enterprises Ltd 2018.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja