Steki wołowe na węglu drzewnym ze smacznym dodatkiem
gastronomia 15 kwietnia 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Lato już za nami, ale wciąż jest za wcześnie na zakrywanie grilla. Wygląda na to, że wreszcie nadszedł czas, kiedy można urządzić naprawdę bezwstydną imprezę stekową z domowego mięsa, hurra! A zatem grillujemy wołowinę na węglu drzewnym! Ale nie zapomnij też o warzywach.
Trochę o stekach
Różnorodność steków, która pojawiła się w naszych sklepach na przestrzeni ostatnich dwóch, trzech lat jest po prostu niesamowita. Są też te „premium”: ribeye, striploin, filet mignon, New York, Porterhouse. Są „alternatywne”: prostownica, picanha, stek z flanki, „rzeźniczy stek”, „maczeta”… Czym się różnią poza ceną? Pierwsze wycina się z grzbietu byka, z najbardziej niepracujących mięśni. Ponieważ mięsień nie działa, oznacza to, że mięso jest miękkie. Kiedyś wierzono, że tylko z tych kawałków można pokroić steki, a pozostała część byka (ok. 5/6) nadawała się jedynie do pieczenia i kotletów. Potem stało się jasne, że jeśli prawidłowo pokroisz kawałki, powiedzmy, łopatki, steki wyjdą jeszcze lepiej – w takim mięsie jest więcej smaku, a konsystencja jest ciekawsza. I to jest dobre dla kupującego – alternatywne steki są znacznie tańsze. A dla producenta steki sprzedają się lepiej niż duszone mięso czy wołowina „Jubileuszowa”.
Przygotowanie
Każde, nawet najlepsze mięso warto przygotować nieco wcześniej. Po pierwsze, jest to krótki fragment. Nawet jeśli mięso jest już sezonowane, kolejne 1-2 dni w lodówce tylko sprawią, że będzie smaczniejsze. Nasza wołowina dojrzewa najczęściej na mokro. Wyjmij mięso z worka próżniowego, osusz je, zawiń w pergamin i umieść w zerowej komorze lodówki lub po prostu na najzimniejszej półce. Przechowywać do 3 dni. Po drugie, sól. Wbrew krążącemu od wielu lat mitowi, mięso wcześniej solone nie będzie puszczało soku ani nie wysychało. Tak, wypłynie z niego trochę płynu, ale jest to nadmiar wody i tylko zaburza smak steku. A soczystość nie zależy od tego, ale od jakości mięsa, tłuszczu i umiejętności nie rozgotowania steku. Posolić mięso przed zawinięciem w pergamin i odstawić na maksymalnie trzy dni. Sensowne jest zmienianie pergaminu, w który jest owinięty, raz dziennie.
Noże
Nawet jeśli kupujesz steki już pokrojone, miej w domu dobry nóż szefa kuchni (duże steki pokrój na porcje), a także stołowe noże do steków – aby siedzący przy stole mogli wygodnie kroić mięso na talerzu.
Kleszcze
Smażąc steki – czy to na węglach, czy na patelni – najwygodniej jest je obrócić szczypcami. Nie ranią mięsa ani patelni, w przeciwieństwie do widelców i szpatułek, a jednocześnie pewnie trzymają kawałek.
Marynowanie
Steki premium wymagają jedynie marynowania, aby nadać im dodatkowego smaku, ale alternatywne steki czasami wymagają lekkiego zmiękczenia – ale jak najbardziej nieagresywnego. Agresywnymi składnikami są kwasy. Nie tylko ocet czy sok z cytryny, ale także wszelkie soki cytrusowe, a także wino wytrawne i miąższ niektórych owoców, zwłaszcza ananasa czy kiwi. Kwas szybko „ugotuje” wierzchnią warstwę mięsa, sprawiając, że będzie ono zwinięte i pozbawione smaku (lub kwaśne), ale nadal nie wniknie do środka. Przygotuj więc płynne marynaty na bazie oleju (zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, kremowe lub roztopione) i/lub przecierów ziołowych i pikantnych warzyw. W tej marynacie mięso można przechowywać od 2 godzin w temperaturze pokojowej do 24 godzin w lodówce. Bardzo dobre są marynaty wytrawne składające się z mieszanek przypraw, suszonych ziół i suszonych posiekanych pikantnych warzyw. W takich marynatach, dodając sól, mięso można przechowywać do 2 dni.
Grill wegetariański
W miarę jak coraz więcej otaczających nas osób staje się wegetarianami lub weganami, „warzynna” część pikniku przestaje być tylko dodatkiem. Czas nauczyć się organizować pełnowartościowe wegetariańskie menu grillowe (powiedzieliśmy w środku materiału o stekach wołowych). Cóż, od czegoś trzeba zacząć! Białkowym składnikiem tego menu mogą być sery i grzyby. Jeśli z grzybami nie ma problemów, wszystkie nadają się do grillowania na węglach, to z serami wszystko nie jest takie proste. Istnieją specjalne odmiany do smażenia, takie jak greckie Halloumi, ale kosztuje tyle samo co stek i nie wszędzie jest sprzedawane. Najłatwiej jest użyć dwóch rodzajów: Adyghe lub Suluguni. Ser Adyghe można tak po prostu smażyć, nie płynie, ale jest smażony. A suluguni smaży doskonale, ale przecieka, więc lepiej smażyć go w folii lub na jednorazowej patelni foliowej, patelni żeliwnej lub glinianej gruzińskiej patelni ketsi. Warzywa grillowane, podobnie jak wszystkie inne potrawy, okażą się znacznie smaczniejsze, jeśli zostaną marynowane. I tu możesz dać sobie spokój z kwasami: użyj różnych pysznych naturalnych octów, mieszanki soków i skórek cytrusowych, wina – plus olejki, zioła i przyprawy. Wystarczy marynować delikatne warzywa (cukinię, cukinię, szparagi, bakłażan) przez pół godziny. Warzywa gęste i twarde (korzeń selera, papryka, bataty, marchew, dynia itp.) można pozostawić w marynacie nawet na jeden dzień – najlepiej w lodówce, ale można też w temperaturze pokojowej.
Przepisy na stek
Stek w marynacie pieprzowej
Stek nie może zostać zepsuty marynatą. Wręcz przeciwnie – dodatkowy smak przyniesie mu tylko korzyść. 6 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2 godziny min. Co potrzebujesz: 6 steków premium o wadze 200 g każdy 1 słodka czerwona papryka 1 czerwona papryczka chili 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka. pieprz czarny i różowy 10 ziele angielskie groszek sól salsa cytrusowa do podania
Co zrobić: 1. Natrzyj steki solą ze wszystkich stron. Usuń nasiona i łodygę ze słodkiej papryki, a paprykę posiekaj dość drobno. Jeśli chcesz pikantne steki, zrób to samo z papryczkami chili. 2. Do miski blendera włóż posiekaną paprykę i chilli. Dodać ziarna pieprzu i zalać olejem. Szlifować, aż będzie gładkie. 3. Umieść steki w torbie strunowej lub pojemniku i zalej marynatą. Zamknąć, marynować w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. 4. Rozpalić węgle na grillu lub w garnku do grillowania – powinny się dobrze spalić i zamienić w biały popiół – lub rozgrzać grill. Rozgrzej grill i posmaruj go olejem, aby mięso się nie sklejało. 5. Z mięsa strząśnij marynatę i połóż na grillu. Smażyć na wysokich węglach, obracając co 1,5 minuty, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Przed podaniem steki należy odłożyć na talerz pod folią i pozostawić na 7–10 minut. Podawać z salsą.
Salsa cytrusowa
Salsa pomarańczowo-cytrynowa to doskonały dodatek do steku wołowego. 6–8 porcji Potrzebne: – 3 małe pomarańcze o cienkiej skórce – 2 małe cytryny o cienkiej skórce – 2 limonki – 1 czerwona słodka cebula – 1 mały pęczek mięty – miód – oliwa z oliwek – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania: 1. Owoce cytrusowe umyj pędzelkiem, włóż do rondelka, zalej 2-3 litrami wody, dodaj 3-4 łyżki. l. sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, gotować przez 10 minut. Odcedź wodę, opłucz owoce cytrusowe zimną wodą, zalej świeżą wodą i ostudź. 2. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpióra. Liście mięty posiekaj niezbyt drobno. 3. Schłodzone owoce cytrusowe pokroić wzdłuż na 8 części, każdą część pokroić w poprzek na 3-4 części. 4. Owoce cytrusowe wymieszać z cebulą i miętą, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Odstaw na 10–20 minut, skrop oliwą i podawaj.
Stek w marynacie pieprzowej z salsą cytrusową
Stek w kremowej marynacie
Dodajmy nieco delikatności brutalnemu stekowi wołowemu – zamarynujmy go na maśle z dodatkiem imbiru i czosnku.
6 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2 godziny Potrzebne: 6 alternatywnych steków o wadze 180–200 g 100 g masła 4 cm świeży korzeń imbiru 4–6 ząbków czosnku 1 łyżeczka. zielone ziarna pieprzu, świeżo zmielona stracciatella z czarnego pieprzu i sos z sera pleśniowego do podania Sposób wykonania: 1. Steki posolić i pieprzyć ze wszystkich stron. Rozpuść masło i lekko ostudź. 2. Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do masła. Ziarna pieprzu zielonego rozdrobnić w moździerzu, dodać do oliwy, lekko posolić i pieprzyć. Zalej steki marynatą i marynuj przez 2 godziny w temperaturze pokojowej do 24 godzin w lodówce. 3. Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania – powinny się dobrze spalić i zmienić na biały popiół – lub rozgrzać grill. Rozgrzej ruszt i posmaruj go olejem. 4. Otrząsnąć marynatę z mięsa i położyć na grillu. Smażyć na wysokich węglach, obracając co 1,5 minuty, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Przed podaniem steki należy odłożyć na talerz pod folią i pozostawić na 7–10 minut. Podawać ze stracciatellą i sosem z sera pleśniowego.
Stracciatella i sos z sera pleśniowego
Sos ten stanowi doskonały dodatek do steków o lekko kremowym smaku. 6–8 porcji Składniki: – 300 g stracciatelli – 150 g sera pleśniowego – 125 g gęstego jogurtu naturalnego – 1 ząbek czosnku – 1 mały pęczek szczypiorku – świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania: 1. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj szczypiorek. 2. Połączyć wszystkie składniki oprócz szczypiorku w szklance blendera i zmiksować na gładką masę. 3. Dopraw obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Używając szpatułki, wymieszaj ze szczypiorkiem. Pozostawić w lodówce na 1-2 godziny.
Kremowy marynowany stek ze stracciatellą i sosem z sera pleśniowego
Stek z salsą verde
Równocześnie ze stekiem w jednorazowym, foliowym naczyniu szybko podsmażamy gęste liście sałaty i delikatne warzywa (szparagi, cukinię). Podczas serwowania posyp salsą verde. 6 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2 godziny Potrzebne: – 6 dużych steków premium o wadze 220–300 g każdy – 150 g masła – 100 ml oliwy z oliwek – 100 g zielonej cebuli – 80 g pietruszki – po 50 g zielonej bazylii i mięta – po 30 g, oregano i majeranek – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co należy zrobić: 1. Aby przygotować salsę verde, usuń łodygi z warzyw i drobno posiekaj liście. Posiekaj zieloną cebulę nieco większą. W rondelku roztapiamy masło, lekko solimy i pieprzymy. Dodaj wszystkie warzywa na raz i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia, polej oliwą, ostudź. 2. Dopraw mięso solą i pieprzem, włóż do torebki Ziploc i posyp salsą verde. Marynować od 2 godzin w temperaturze pokojowej do 24 godzin w lodówce. 3. Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania – powinny się dobrze spalić i zmienić na biały popiół – lub rozgrzać grill. Rozgrzej grill i posmaruj go olejem, aby mięso się nie sklejało. 4. Z mięsa otrząsnąć marynatę (marynatę umieścić na patelni żaroodpornej lub jednorazowej patelni foliowej) i ułożyć na metalowej kratce. Smażyć na wysokich węglach, obracając co 1,5 minuty, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Podgrzej salsę verde w pobliżu, aż zacznie się gotować. Przed podaniem steki należy odłożyć na talerz przykryty folią na 7–10 minut i podawać z salsą verde.
Stek z salsą verde
Stek z węgla drzewnego w suchej marynacie
Im dłużej będziesz trzymać steki w suchej marynacie, tym intensywniejszy będzie ich smak. 6 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2 godziny Potrzebne: – 6 alternatywnych steków o wadze 180–200 g każdy – oliwa z oliwek – 0,5 łyżeczki każdy. suszona natka pietruszki i majeranek – 1 łyżeczka. suszona bazylia – 1,5 łyżeczki. suszony czosnek – 0,5 łyżeczki. posiew…