Steki warzywne

Steki warzywne

Steki warzywne

Roman Ryżow 10 marca 2024 r

Steki warzywne stale zyskują popularność na całym świecie. To nie przypadek, bo są pożywne, apetyczne i w niczym nie ustępują smakiem mięsnym. Zgodnie z zaleceniami dietetyków warzywa powinny stanowić co najmniej jedną trzecią codziennej diety, dlatego warto spróbować czegoś nowego z powszechnie dostępnych i niedrogich produktów. Nawiasem mówiąc, gotowanie steków warzywnych jest bardzo proste i szybkie – jest to idealna opcja dla tych, którzy nie lubią długo stać przy kuchence.

Steki warzywne

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Droga steków warzywnych na szczyt mody
  • Jakie warzywa najlepiej nadają się do steków?
  • Jak przygotować steki z białej kapusty
  • Steki z innych rodzajów kapusty
  • Steki ze słodkich i pikantnych ziemniaków
  • Przepisy
  • Steki z buraków z sosem twarogowym
  • Steki z kalafiora z chrupiącą skórką pesto, fasolą i pomidorami
  • Pikantne steki z dyni z pilawem
  • Steki z jesiennej kapusty
  • Steki fasolowe ze smażonym selerem i sosem warzywnym
  • Steki jabłkowe

Droga steków warzywnych na szczyt mody

Grillowane i pięknie przyprawione steki warzywne stały się modne dzięki amerykańskim stylistom jedzenia. Trend ten podchwycili wegetarianie i dietetycy (prawidłowe odżywianie), a dzięki portalom społecznościowym hobby to stało się naprawdę powszechne. Dziś wiele ekskluzywnych restauracji, a nawet steakhouse’ów oferuje swoim gościom pyszne, lśniące steki warzywne z charakterystycznym zwęglonym paskiem.

Jakie warzywa najlepiej nadają się do steków?

Jakie więc warzywa najlepiej nadają się do steków? Odpowiedź jest prosta – taka, którą można przeciąć wzdłuż o grubości 1 cm lub większej i upiec. Najczęściej są to wszelkiego rodzaju kapusta, bakłażan, buraki, dynia, cukinia itp.

Jak przygotować steki z białej kapusty

Steki z białej kapusty są mocno trzymane razem za łodygą, dlatego nie należy jej całkowicie usuwać. Idealnym kształtem będą tu plastry, których grubość możesz dobrać według własnego gustu. Steki z gęstych odmian zimowych lepiej najpierw blanszować w osolonej wodzie, ale nie jest to konieczne. Przed pieczeniem plastry warzyw należy posmarować oliwą, orzechami lub masłem i lekko posypać cukrem, aby szybciej się karmelizowały. Należy pamiętać, że smak kapusty jest dość neutralny, dlatego używając przypraw można nadać potrawie dowolny odcień – śródziemnomorski, panazjatycki, kaukaski itp. Steki z białej kapusty możesz podawać z sosem beszamelowym, demi-glace, salsą warzywną i wieloma innymi.

Steki z innych rodzajów kapusty

Steki z kalafiora, savoyu czy brokułów przygotowuje się według dokładnie tej samej zasady – warzywo przecina się wzdłuż, posypuje przyprawami, skrapia olejem i piecze w nagrzanym piekarniku do miękkości lub grilluje na złoty kolor. Świetnie sprawdzi się tu sos aioli, curry czy grzybowy, a do dekoracji można wykorzystać posiekane prażone orzechy laskowe lub inne orzechy.

Steki ze słodkich i pikantnych ziemniaków

Kolejnym warzywem, które wydaje się idealnie pasować do steków, są słodkie ziemniaki. Jest podobny do ziemniaków, ale jest gęstszy i bardziej lepki w konsystencji, a po przekrojeniu ma apetyczny pomarańczowy kolor. Gotowanie słodkich ziemniaków jest bardzo proste, ponieważ nie trzeba ich nawet obierać. Wystarczy pokroić go wzdłuż na steki o grubości 2 mm3 cm, dodać sól, pieprz, olej i piec w piekarniku do miękkości. Aby na koniec pieczenia uzyskać wyjątkowo apetyczną skórkę, należy ustawić blachę do pieczenia pod grillem na 5 minut7 minut. Bataty to słodkie warzywa, dlatego jako sos lepiej podać coś słonego lub kwaśnego. Na przykład salsa jabłkowa, pesto lub topiony ser pleśniowy.

Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz ugotować steki warzywne w panierce – okazuje się nie mniej smaczne. Niektóre restauracje serwują w ten sposób buraki, dynię, a nawet sałatę rzymską.

Przepisy

Jako bonus zebraliśmy dla Ciebie 5 niezwykłych przepisów na steki z warzyw i jabłka. Jesteśmy pewni, że każdy ma w swojej lodówce niezbędne składniki.

Steki z buraków z sosem twarogowym

Steki z buraków z sosem twarogowym potrafią zaskoczyć nawet tych, którzy o warzywach wiedzą wszystko. To świetny i pyszny sposób na dodanie większej ilości zdrowej żywności do codziennego menu.

Steki z buraków z sosem twarogowym
Steki z buraków z sosem twarogowym

Do przygotowania steków na 4 porcje potrzebne będą:

  • buraki – 4 szt.
  • mąka – 100 g
  • bułka tarta – 100 g
  • olej roślinny – 100 ml
  • jajka – 1 szt.
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka.
  • sól
  • mikrogreeny do podania

Do sosu:

  • serek twarogowy miękki – 200 g
  • ser tarty – 50 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • koperek – 3 gałązki
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • kminek – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Posiekaj czosnek i koperek. Twarożek połączyć z tartym serem, sokiem z cytryny, czosnkiem i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zamieszać.

2. Pokrój obrane buraki w cienkie kółka. W małej misce ubij jajko. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą i tymiankiem, a do trzeciej dodaj bułkę tartą. Każdy stek buraczany obtaczamy w mące, zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.

3. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni, ustaw ogień na średni i smaż steki przez 4-5 minut z każdej strony. Nałóż sos i steki na talerze i posyp mikrogreenami.

Przydatne rady

Stek można nie tylko panierować i smażyć na patelni. Buraki upiec na grillu lub w piekarniku, posmarować oliwą i doprawić tymiankiem.

Przy okazji

Nie zaniedbuj sosu! Oczywiście buraki same w sobie są smaczne, ale to sos nadaje potrawie pikanterii i wyjątkowego smaku. Jeśli nie lubisz nabiału, zastąp sos sosem orzechowym – na przykład na bazie orzechów nerkowca, soku z cytryny i przypraw.

Steki z kalafiora z chrupiącą skórką pesto, fasolą i pomidorami

Steki przygotowane według naszej receptury to prawdziwy rarytas. Sekret jest prosty: gdy doprawisz warzywa jasnym pesto, danie od razu stanie się wyjątkowe.

Steki z kalafiora z chrupiącą skórką pesto, fasolą i pomidorami
Steki z kalafiora z chrupiącą skórką pesto, fasolą i pomidorami

Do przygotowania steków na 4 porcje potrzebne będą:

  • mała główka kalafiora – 1 szt.
  • Fasola czerwona konserwowa w soku własnym – 230 g
  • Fasola biała we własnym soku – 1 puszka
  • pomidorki koktajlowe – 120 g
  • olej roślinny – 100 ml
  • majonez – 90 g
  • krakersy panko – 40 g
  • drobno starty parmezan – 20 g
  • sól morska – 20 g
  • Musztarda Dijon – 10 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na pesto:

  • liście pietruszki – 60 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • drobno starta skórka z cytryny – 2 g
  • oliwa z oliwek

1. Umieść dwie blachy do pieczenia na środkowej i najwyższej półce piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

2. Główkę kapusty przeciąć wzdłuż steki» Steki układać w jednej warstwie na rozgrzanej blasze do pieczenia wysmarowanej olejem i posmarować olejem za pomocą pędzla. Posypać solą i pieprzem. Wstawić na środkową półkę piekarnika na 30 minut. Podczas smażenia ostrożnie obróć steki jeden raz.

3. Do miski włóż czerwoną fasolę, zalej 1 łyżką. l. oliwę, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Natłuścić drugą nagrzaną blachę do pieczenia, położyć na niej fasolę i wstawić na najwyższy poziom piekarnika na około 15 minut.

4. Na pesto do miski blendera włóż liście pietruszki, skórkę z cytryny, posiekany czosnek, dodaj pozostałą oliwę, sól i pieprz. Zmiel na puree.

5. Do czystej miski włóż połowę pesto, dodaj bułkę tartą panko, parmezan i wymieszaj rękoma. Do miski z pozostałą mieszanką dodaj białą fasolę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Mieszaj, aby pomidory pokryły się pesto. Oddzielnie wymieszaj musztardę z majonezem.

6. Wyjmij patelnie z fasolą i kapustą z piekarnika. Posmaruj steki z kapusty majonezem i musztardą i posyp mieszanką krakersów.

7. Wymieszaj białą fasolę z czerwoną fasolką po bretońsku. Wróć do piekarnika na 57 minut, aż fasola się zarumieni, a grzanki zrobią się chrupiące. Złóż gotowe danie ze steków z kapusty i przystawki z fasoli na talerzach. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Uwaga dla gospodyni

Możesz także użyć fasolki szparagowej do przygotowania dodatku do steków. Będzie bardzo smacznie!

Przy okazji

Pesto można przygotować także z innymi aromatycznymi ziołami. Na przykład z bazylią lub kolendrą.

Pikantne steki z dyni z pilawem

To danie przypadnie do gustu wegetarianom, osobom poszczącym i po prostu miłośnikom steków. Dynia przygotowana według naszego przepisu nie jest gorsza od mięsa!

Pikantne steki z dyni z pilawem
Pikantne steki dyniowe z pilawem

Do przygotowania steków na 6 porcji potrzebne będą:

  • dynia – 1 kg
  • ryż basmati długoziarnisty 2 szklanki
  • duża cebula krymska 4 szt.
  • gotowa ciecierzyca (gotowana lub z puszki) – 300 g
  • jasne winogrona bez pestek – 300 g
  • suszona żurawina – 50 g
  • ciemne rodzynki – 50 g
  • jasne rodzynki – 50 g
  • cynamon 2 patyki
  • kardamon 10 pudełek
  • nasiona kminku 1 łyżka. l.
  • suszony czosnek, imbir w proszku, kurkuma i papryka 1/2 łyżeczki każdy
  • oleje z oliwek i orzechów (z orzechów laskowych, orzechów włoskich)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rodzynki i żurawinę zaparzyć wrzącą wodą. W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej posiekane laski cynamonu, kminek i pokruszone strąki kardamonu w 2-3 łyżkach na małym ogniu. l. masło orzechowe na bardzo małym ogniu, 1–2 minuty. Dodać ryż, sól, wymieszać, podgrzewać przez 30 sekund. Dodać żurawinę i rodzynki.

2. Zalać 3 szklankami wrzącej wody, wymieszać, zamknąć pokrywkę (nie otwierać, dopóki nie będzie potrzebny ryż!) i gotować na średnim ogniu przez 12 minut. Następnie owinąć kocem i pozostawić na co najmniej kolejne 12 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię pokroić w steki o grubości 2 cm, usuwając nasiona (najlepiej pozostawić skórę). Dynię ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, polać oliwą, solą, pieprzem i posypać mieszanką suszonego czosnku, imbiru, kurkumy i papryki. Piec na złoty kolor i miękkość, 20–30 minut.

4. Pokrój cebulę w duże pióra. Usuń gałązki z winogron. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę na dużym ogniu przez 3 minuty. Dodać winogrona i ciecierzycę, smażyć mieszając przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.

5. Na rozgrzanych talerzach ułóż stek z dyni, obok ułóż pilaw z suszonymi owocami, a na wierzch winogrona i ciecierzycę. Skropić masłem orzechowym i natychmiast podawać.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast kminku stek można doprawić kminkiem.

Przy okazji

Pestki dyni można obrać i wysuszyć na patelni bez oleju. A następnie lekko posiekaj i posyp nimi gotowe danie.

Steki z jesiennej kapusty

Stek z jesiennej kapusty to kolejna bezmięsna opcja na danie bezmięsne. Podawać z sałatką ze świeżych pomidorów, papryki, cebuli i oliwy z oliwek.

Steki z jesiennej kapusty
Steki z jesiennej kapusty

Do przygotowania steków na 4 porcje potrzebne będą:

  • młoda kapusta 800 gr
  • śmietana 30% 300 gr
  • masło 170 gr

Do grillowania:

  • cukier 80 gr
  • orzech laskowy 40 gr
  • nasiona słonecznika 20 gr
  • orzeszki piniowe 15 gr

1. Orzechy laskowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 10 minut. Obierz łuski.

2. W rondelku wymieszaj cukier i 30 g wody. Gotować do uzyskania syropu (kolor nie powinien się zmienić). Do syropu dodaj orzechy i nasiona. Ciągle mieszając, poczekaj, aż lukier cukrowy się zabieli.

3. Zdejmij rondelek z ognia, przełóż orzechy na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

4. Włóż orzechy do rondla i kontynuuj karmelizację, ciągle mieszając, aż…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja