Staroczeska kaczka pieczona z czerwoną kapustą

Do przepisu

Kaczka staroczeska przygotowywana jest z dużą ilością przypraw i przypraw – majeranku, kolendry, cynamonu, kminku, sproszkowanego imbiru i ziela angielskiego. Kaczkę podaje się z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1117,01 kcal/porcja Porcje: 7 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godziny Używany: 44,73 g/90,12 g/28,58PiekarnikPieczenieKuchnia czeskaKolacjaDrugie daniePierogiDanie główneUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 7 PORCJI1 kaczka o wadze 2,5 kg5–7 groszku ziela angielskiego0,5 łyżeczki nasiona kolendry0,5 łyżeczki mielony cynamon0,5 łyżeczki papryka0,5 łyżeczki proszek imbirowy0,5 łyżeczki suszony majeranek1 łyżeczka nasiona kminkuświeżo starta gałka muszkatołowa na czubku nożasólświeżo zmielony czarny pieprzNa kapustę:600 g główki czerwonej kapusty4 duże zielone jabłka2 słodkie czerwone cebule400 g wytrawnego czerwonego wina3 łyżki. l. czerwony ocet winny3 łyżki. l. brązowy cukier2 łyżki l. jałowiec Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kaczkę osusz ręcznikiem papierowym i często nakłuwaj skórę widelcem lub wykałaczką. Wszystkie przyprawy włóż do czystego młynka do kawy, dodaj 1 łyżeczkę. sól i trochę czarnego pieprzu, zmiel wszystko na proszek. Natrzyj powstałą mieszaniną kaczkę od wewnątrz i od zewnątrz. Pozostawić pod folią na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub do 48 godzin w lodówce.

Krok 2

Kapustę drobno szatkujemy, następnie kroimy w poprzek na kawałki nie dłuższe niż 5 cm. Kapustę zalewamy octem winnym, solimy, rozgniatamy rękami i odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 240°C. Formę do pieczenia kaczki lub głębokie naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem, połóż pierś z kaczki do dołu i umieść na środku piekarnika. Natychmiast zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 20 minut.

Krok 4

Obróć kaczkę na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut, polewając dowolnym sokiem. Wyjmij kaczkę z piekarnika, przykryj folią i odłóż na bok, przygotowując resztę.

Krok 5

Na patelni do kaczki odsączamy cały płyn z pergaminu, na którym pieczona była kaczka. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, dodać do płynu i postawić na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, 2 minuty.

Krok 6

Wlać wino, dodać cukier i rozgniecione jagody jałowca, zagotować, dodać kapustę kiszoną. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem 45 minut. Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka, wymieszać, gotować pod przykryciem kolejne 15 minut.

Krok 7

Kaczkę pokroić na porcje i ułożyć na kapuście. Wstawić do piekarnika na 15–20 minut. Kaczkę podawać z kapustą i puree ziemniaczanym.

PRZYDATNE RADY

Ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda, najlepiej gotować ją w powolnej kuchence lub nawet w szybkowarze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja