Sprawdzone przepisy na szaszłyki na Nowy Rok

Sprawdzone przepisy na szaszłyki na Nowy Rok

Sprawdzone przepisy na szaszłyki na Nowy Rok

Olga Zacharowa 07 grudnia 2023 r5.00(8)Dodaj do ulubionychUdział

Świąteczne przepisy na szaszłyki są świetną alternatywą dla przepisów na pożywne, gorące dania. Można je przyrządzać nie tylko na grillu i węglach, ale także na patelni grillowej lub w piekarniku. Oto zbiór 26 przepisów na gorące przekąski na szaszłykach z drobiu, mięsa, owoców morza i warzyw na główne zimowe wakacje.

Sprawdzone przepisy na szaszłyki na Nowy RokSprawdzone przepisy na szaszłyki na Nowy Rok

Treść:

  • Przepisy na świąteczne szaszłyki z indykiem, kurczakiem lub kaczką
  • Soczyste szaszłyki z indyka
  • Szaszłyki z indyka/kurczaka z bazylią i boczkiem
  • Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym
  • Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej
  • Szaszłyki satay z indyka z sosem orzechowym
  • Szaszłyki z indyka w gorącej glazurze
  • Souvlaki z Turcji
  • Szaszłyki z wątróbki indyczej z jabłkami i szałwią
  • Mini szaszłyki z kurczakiem, krewetkami i indykiem
  • Kurczak Yakitori
  • Szaszłyki z piersi kurczaka z jabłkami
  • Szaszłyki z kurczaka w lepkiej glazurze
  • Rosyjskie souvlaki z kurczakiem, pieczonymi ziemniakami i dipem śmietanowym
  • Lula-kebab z fileta z kurczaka z adżyką
  • Szaszłyki z kaczki z sosem orzechowym
  • Szaszłyki z piersi kaczki i pigwy
  • Szaszłyk z wątróbki jagnięcej
  • Kebaby jagnięce lula z ziołami
  • Souvlaki, szaszłyki jagnięce
  • Szybkie szaszłyki z udka z rozmarynem
  • Przepisy na świąteczne szaszłyki z owocami morza i rybami
  • Szaszłyki z krewetek i kiełbasy
  • Szaszłyki z małży, krewetek i chorizo
  • Szaszłyki z łososia/pstrąga z jabłkami
  • Figowe souvlaki

Wszystkie 26 przepisów na szaszłyki na świąteczny stół są dość proste. Technologia przygotowywania kebabów i luli jest podobna, ale istnieją ważne niuanse, które należy wziąć pod uwagę, aby wszystko się udało. Ogólne porady Drewniane szaszłyki należy wcześniej namoczyć, aby nie przypaliły się podczas gotowania, a składniki kebabu czy mięsa mielonego na lulę nie przyklejały się do nich podczas smażenia.

Łodygi estragonu i trawy cytrynowej mogą również służyć jako szaszłyki do szybkiego smażenia kebabów (z tego ostatniego należy usunąć 2-3 górne warstwy liści). Trzeba je także namoczyć. Przeczytaj, jak to zrobić tutaj.

Przepisy na świąteczne szaszłyki z indykiem, kurczakiem lub kaczką

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Soczyste szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka to szybkie i łatwe. Jest również bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli zamiast marynaty użyjesz solinady (mocnego roztworu soli). Dzięki temu mięso z indyka będzie soczyste i delikatne.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Soczyste szaszłyki z indyka
Przepisy na świąteczne szaszłyki. Soczyste szaszłyki z indyka

Do gotowania 6Potrzebne 8 porcji:

  • 1,8 kg filetu z indyka
  • roztopione masło
  • brązowy cukier
  • słodki sos chili do podania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Dla solinady:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki l. sól
  • 3 łyżeczki Sahara
  • 1 łyżka. l. ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu
  • 1 mała główka czosnku
  • 3 gałązki tymianku, pietruszki i 2 liście laurowe
  1. Solinadę przygotuj wcześniej: rozpuść 3 łyżki stołowe w 3 litrach wody. l. sól i 3 łyżeczki. cukier, dodać ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek (bez obierania) i zioła. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
  2. Usuń cienką warstwę, jeśli występuje, z powierzchni fileta. Indyka pokroić w podłużne kawałki o wymiarach 5x2x3 cm. Kawałki włożyć do solinady na okres od 1 godziny do 24 godzin (po 2 godzinach włożyć do lodówki). Do roztworu można włożyć także szaszłyki razem z mięsem. Należy je moczyć przez co najmniej 30 minut.
  3. Rozpal węgle na grillu lub rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Kawałki indyka osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj roztopionym masłem, wcierając je w mięso.
  4. Nadziewaj kawałki na patyczki do szaszłyków wzdłuż. Smażyć na węglu drzewnym lub na grillu tak, aby ze wszystkich stron były pokryte skórką, ale po wyjęciu pozostały lekko miękkie w dotyku. Pozostawiamy je pod folią na 3-4 minuty. i podawać z sosem.
  5. Lub smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju roślinnego (najlepiej na patelni grillowej), aż indyk będzie całkowicie ugotowany. Podawać na gorąco z ulubionym sosem i warzywami.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka/kurczaka z bazylią i boczkiem

Te kebaby można przygotować z kurczaka lub filetu z kurczaka. Najważniejsze, że boczek jest smaczny i niezbyt słony. To właśnie nadaje kebabom tak apetyczny wygląd, a mięso drobiowe soczystość.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka/kurczaka z bazylią i boczkiem
Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka/kurczaka z bazylią i boczkiem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500–600 g filetu z piersi indyka lub kurczaka
  • 3–4 łyżki. l. sos teriyaki
  • 3 łyżki l. wytrawne białe wino
  • 4–5 długich, cienkich plastrów boczku s/c
  • liście 2 gałązek bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Namocz szaszłyki w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut.
  2. Filet z indyka pokroić w średnią kostkę 3×3 cm, włożyć do miski i zalać mieszanką sosu teriyaki i białego wina. Pieprz i zostaw na 2030 minut
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Owiń każdy kawałek indyka listkiem bazylii, a następnie kawałkiem boczku. Nabijać na patyczki do szaszłyków, tak aby boczek się nie rozpadał, po 4 sztuki na szpikulec.
  5. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ustawiamy na górnej półce piekarnika. Gotuj, aż boczek będzie złotobrązowy, obracając kilka razy, około 10 minut. Za 2 minuty Grill można włączyć do końca gotowania. Podawaj natychmiast.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym

Te kebaby można gotować na grillu, na węglu drzewnym i w piekarniku. Główny nie susz mięsa!

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym
Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym

Do gotowania 4Potrzebne 6 porcji:

  • 1kg filetu z indyka
  • olej roślinny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do sosu:

  • bulion warzywny lub woda pitna
  • 1 łyżka. l. płynny miód
  • 1 łyżka. l. sok z limonki
  • 150 g masła orzechowego (w kawałkach lub zwykłe)
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  1. Namocz szaszłyki w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut.
  2. Na sos miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodając po trochu bulion warzywny lub wodę, tak aby sos był gęsty jak niezbyt gęsta śmietana.
  3. Filet z indyka pokroić w paski o wymiarach 10 x 2 x 2 cm, osuszyć papierowymi ręcznikami, doprawić solą i pieprzem. Nasmaruj olejem roślinnym.
  4. Nawlecz każdy pasek fileta na szpikulec, aż utworzy się delikatny harmonijka. Smażymy na dobrze rozpalonych węglach, często przewracając, aż do złotego koloru, 68 minut Wnętrze mięsa powinno być miękkie i delikatne.
  5. Lub ugotuj kebaby w piekarniku, jak w tym przepisie. Podawać natychmiast z sosem orzechowym.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej

Szaszłyk marynowany w mleku kokosowym, imbirze i curry fantazja na temat kuchni indyjskiej. Spróbuj, jest bardzo smaczne!

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej
Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki. l. curry w proszku
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg mięsa z ud indyka
  • 2 łyżki l. ryba lub sos sojowy
  • 1 łyżeczka świeżo zmielony czarny pieprz
  • kolendra i świeże chili do podania
  1. Namocz szaszłyki w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut.
  2. Wymieszaj mleko kokosowe, czarny pieprz i curry. Imbir i czosnek obierz, zetrzyj na najdrobniejszej tarce, dodaj do masy kokosowej.
  3. Udo z indyka pokroić w podłużne kawałki, aby można je było łatwo nawlec na cienkie patyczki do szaszłyków.
  4. Włóż indyka do marynaty, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.
  5. W międzyczasie rozpal węgle powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół lub rozgrzej grill. Dokładnie strząśnij marynatę z indyka (marynatę zachowaj), nabij na szpikulec i grilluj na średnim ogniu, często obracając, około 15 minut. Lub ugotuj w piekarniku, jak w tym przepisie.
  6. Marynatę wymieszać ze 150 ml wody, postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Podawać jako sos barbecue z kolendrą i świeżymi chilli.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki satay z indyka z sosem orzechowym

Sate, także sate, satay Tak w Indonezji i Malezji nazywa się kebaby z mięsa, drobiu, warzyw, ryb czy owoców morza. Przygotowuje się je jak inne przekąski na szaszłykach, tylko niektóre składniki są charakterystyczne dla kuchni południowoazjatyckiej.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki satay z indyka z sosem orzechowym
Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki satay z indyka z sosem orzechowym

Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:

  • 10 zielonych cebul
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 80100 ml sosu sojowego
  • 8090 g brązowego cukru
  • 2 łyżki l. olej sezamowy
  • 2 łyżki l. nasiona sezamu
  • 1 kg filetu z piersi indyka
  • limonka do podania

Do sosu:

  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 2 łyżki l. czerwona pasta curry
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 3 łyżki l. sok z cytryny
  • 3 łyżeczki sos rybny
  • sól
  1. Przygotuj sos. Orzeszki ziemne włóż na suchą patelnię i smaż przez 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Orzechy zmiel w robocie kuchennym na drobny okruszek.
  2. Połowę mleka kokosowego wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dodaj pastę curry i gotuj przez 10 minut. na średnim ogniu, aż na powierzchni mleka pojawi się masło. Dodać orzechy i resztę mleka kokosowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, sok z cytryny i sos rybny. Gotuj, mieszając, przez 15–20 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a olej ponownie wypłynie na powierzchnię. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Zdjąć sos z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest gęstszy dodać odrobinę wody lub mleka kokosowego.
  3. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W dużej misce wymieszaj szalotkę, imbir, czosnek, sos sojowy i cukier. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier, dodaj olej sezamowy i nasiona sezamu.
  4. Filet pokroić w plastry o grubości 7 mm, a następnie w paski o szerokości 1 cm Włożyć indyka do miski z marynatą, wymieszać i przykryć folią. Miskę wstawić do lodówki na 3-6 godzin.
  5. Namocz szaszłyki w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut. Wyjmij mięso z lodówki na 1 godzinę przed gotowaniem.
  6. Rozgrzej piekarnik z grillem do 180°C. Nadziewamy paski mięsa na patyczki do szaszłyków i układamy na blasze do pieczenia z rusztem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Podawać gorące szaszłyki z sosem.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka w gorącej glazurze

Są to również szaszłyki z fileta z indyka w stylu azjatyckim. Wyglądają wspaniale i dobrze smakują. Jeśli nie możesz kupić wina ryżowego, zastąp je mieszanką białego wytrawnego wina i cukru w ​​proporcji około 1:4 na korzyść wina.

Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka w gorącej glazurze
Przepisy na świąteczne szaszłyki. Szaszłyki z indyka w gorącej glazurze

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 1 sztuka świeżego korzenia imbiru o długości 2 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g brązowego cukru
  • 150 g wina ryżowego Mirin Cook’s
  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka. l. olej roślinny
  • 1 łyżeczka czarne ziarna pieprzu
  • 700–800 g filetu z indyka
  1. Namocz szaszłyki w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut.
  2. Obierz imbir i czosnek i drobno posiekaj. Na dużą patelnię wsyp cukier i postaw na umiarkowanym ogniu. Gdy cukier zacznie się topić, zmniejsz ogień i ciągle mieszając wlej wino i sos sojowy. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj czosnek, imbir, olej i ziarna pieprzu. Fajny.
  3. Filet pokroić w kostkę i nabić na patyczki do szaszłyków. Ułożyć na blasze w jednej warstwie i posmarować glazurą. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, obracając tak często, jak to możliwe.
  4. Zapal węgle, podpal…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja