Sosy do pierogów

Sosy do pierogów

Sosy do pierogów

Katarzyna Kapustina 16 marca 2024 r

Pierogi najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną i masłem. Ale w przypadku pikantnych wersji tego dania istnieje wiele sosów, które można łatwo przygotować w domu. Sos jak wykończenie, które może doskonale uzupełnić danie. To, który wybierzesz do pierogów, zależy od nadzienia i Twoich preferencji. Oto kilka dobrych opcji.

Sosy do pierogów

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kremowy sos do pierogów
  • Sos śmietanowy
  • Sos serowy
  • Sos z grzybami
  • Sos czosnkowy
  • Sos pomidorowy

Istnieje ogromna liczba przepisów na niesłodzone pierogi. Co więcej, nie tylko nadzienia, ale także samo ciasto mogą się różnić. Napełnianie też nie jest łatwe. Najpopularniejszy ziemniaki, które często uzupełnia się również grzybami, cebulą i boczkiem. Fani przygotowują pierogi z kapustą, grzybami, rybą, a nawet wątróbką. Niezależnie od tego, jaki przepis na kluski wybierzesz, pamiętaj o dodaniu sosu, aby danie było mniej suche.

Kremowy sos do pierogów

Kremowy sos idealny ze względu na swój raczej neutralny smak. Świetnie komponuje się z knedlami z ziemniakami, kapustą, grzybami i innymi nadzieniami. Zrób ten sos, aby Twoje danie było jeszcze bardziej apetyczne.

Kremowy sos do pierogów
Kremowy sos do pierogów

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • śmietana 20–30% tłuszczu – 200 ml
  • masło – 50 g
  • mąka – 1 łyżka. l.
  • sól i pieprz – do smaku

1. Rozpuść masło w małym rondlu na średnim ogniu.

2. Dodać trochę mąki i ciągle mieszając smażyć na jasnozłoty kolor przez 1-2 minuty. Dostaniesz „ru” baza sosu.

3. Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką, tak aby nie było grudek.

4. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez kolejne 3-5 minut, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

5. Na koniec dodać sól i zmielony czarny pieprz.

Uwaga dla gospodyni

„Ru” jest często używane do przygotowywania kremowych sosów i ich zagęszczania. mieszanka mąki i masła smażona na patelni lub w rondlu.

Przy okazji

Pod koniec gotowania do sosu można dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

Sos śmietanowy

Śmietana to jest podstawa. To właśnie tradycyjnie podaje się z knedlami. Ale na bazie tego produktu można przygotować bardzo prosty i smaczny sos, który nada potrawie nowy smak. Sos śmietanowy podawać z dowolnymi niesłodzonymi knedlami.

Sos śmietanowy
Sos śmietanowy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • śmietana – 1 szklanka
  • warzywa – 1 pęczek
  • sól i pieprz – do smaku

1. Drobno posiekaj warzywa.

2. W głębokiej misce wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem.

3. Dodać sól i pieprz do smaku.

Uwaga dla gospodyni

Do sosu śmietanowego możesz dodać dowolne warzywa. Opcja tradycyjna koperek i pietruszka, bardziej niezwykłe bazylia, oregano, kolendra itp.

Przy okazji

Do tego sosu lepiej użyć świeżych ziół, ale jeśli nie masz ich w domu, wystarczą mrożone. Ale suszone zioła nie zapewnią niezbędnej świeżości, a jedynie lekki aromat.

Sos serowy

Jeśli chodzi o sos serowy, nie ma czegoś takiego jak za dużo sera. Będzie doskonałym dodatkiem do pierogów z ziemniakami lub innym słonym nadzieniem.

Sos serowy
Sos serowy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • masło – 1 łyżka. l.
  • mąka – 1–2 łyżki. l.
  • mleko – 1 szklanka
  • ser twardy – 100–150 g
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

1. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

2. Rozpuść masło w małym rondlu.

3. Dodać mąkę i szybko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

4. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając, aby w sosie nie było grudek.

5. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż zgęstnieje przez kolejne 3-5 minut, ciągle mieszając.

6. Dodaj starty ser i mieszaj sos, aż się całkowicie rozpuści.

7. Dodaj sól i pieprz.

Uwaga dla gospodyni

Do sosu serowego można dodać dowolny twardy ser: cheddar, gouda, parmezan i inne. A miłośnicy nietypowych serów mogą spróbować zrobić sos z sera pleśniowego.

Przy okazji

Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej pikantny, dodaj odrobinę czosnku. Można go zmielić za pomocą prasy.

Sos z grzybami

Sos grzybowy świetnie komponuje się z kluskami nadziewanymi ziemniakami lub twarogiem. Wybierz dowolne grzyby według własnych upodobań. W razie potrzeby można dodać wytrawne białe wino doda wyrafinowania.

Sos z grzybami
Sos z grzybami

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • grzyby – 300 g
  • śmietanka 10–20% – 200 ml
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • mąka – 1 łyżka. l.
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.
  • sól i pieprz – do smaku

1. Obierz grzyby i pokrój je na małe kawałki.

2. Posiekaj cebulę i czosnek.

3. Na patelni z olejem roślinnym podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

4. Dodaj do niego czosnek i smaż jeszcze kilka minut.

5. Na patelnię włóż grzyby i smaż wraz z cebulą i czosnkiem na średnim ogniu, aż płyn odparuje.

6. Gdy grzyby lekko się zarumienią, posyp je mąką i dobrze wymieszaj.

7. Wlać śmietanę, dodać sól, pieprz i gotować sos, aż zgęstnieje.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli używasz wina, wybierz wytrawne białe wino, wystarczy 50 ml. Wlać na patelnię i poczekać kilka minut, aż alkohol odparuje.

Przy okazji

Do sosu najlepiej wybrać świeże lub mrożone grzyby: pieczarki, borowiki, boczniaki itp. Odpowiednie są także suszone, ale należy je najpierw namoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Sos czosnkowy

Pikantny sos czosnkowy Doskonały dodatek do pikantnych pierogów. Nie wymaga gotowania i jest gotowy w kilka minut.

Sos czosnkowy
Sos czosnkowy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • śmietana – 200 g
  • czosnek – 1–2 ząbki
  • warzywa (koperek, pietruszka) – do smaku
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku

1. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.

2. Dokładnie umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

3. W głębokim talerzu połącz śmietanę z posiekanym czosnkiem i ziołami. Dokładnie wymieszaj.

4. Dodać sól i mielony czarny pieprz do smaku. Mieszaj, aż będzie gładkie.

5. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dostosuj ilość przypraw.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz, aby sos był bardziej wyrafinowany, możesz dodać do niego odrobinę soku lub skórki z cytryny dla świeżości. I jeszcze trochę musztardy dla pikanterii.

Przy okazji

Gotowy sos można podawać od razu z knedlami lub schłodzić w lodówce.

Sos pomidorowy

Pierogi najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną, masłem i smażoną cebulą, ale jeśli chcesz nadać domowemu daniu włoski akcent lub po prostu urozmaicić smak, sos pomidorowy będzie doskonałą alternatywą.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • pomidory z puszki we własnym soku – 1 puszka
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2–3 ząbki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • bazylia lub oregano – 1 łyżeczka.
  • sól i pieprz – do smaku

1. Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj.

2. Smażyć je na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor.

3. Dodać pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać.

4. Dodać zioła, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

5. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dostosuj ilość przypraw.

Uwaga dla gospodyni

Aby sos był bardziej wyrafinowany, można dodać odrobinę białego wina i świeżych aromatycznych ziół.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sosyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja