Sosy do pierogów
Katarzyna Kapustina 16 marca 2024 r
Pierogi najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną i masłem. Ale w przypadku pikantnych wersji tego dania istnieje wiele sosów, które można łatwo przygotować w domu. Sos — jak wykończenie, które może doskonale uzupełnić danie. To, który wybierzesz do pierogów, zależy od nadzienia i Twoich preferencji. Oto kilka dobrych opcji.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kremowy sos do pierogów
- Sos śmietanowy
- Sos serowy
- Sos z grzybami
- Sos czosnkowy
- Sos pomidorowy
Istnieje ogromna liczba przepisów na niesłodzone pierogi. Co więcej, nie tylko nadzienia, ale także samo ciasto mogą się różnić. Napełnianie też nie jest łatwe. Najpopularniejszy — ziemniaki, które często uzupełnia się również grzybami, cebulą i boczkiem. Fani przygotowują pierogi z kapustą, grzybami, rybą, a nawet wątróbką. Niezależnie od tego, jaki przepis na kluski wybierzesz, pamiętaj o dodaniu sosu, aby danie było mniej suche.
Kremowy sos do pierogów
Kremowy sos — idealny ze względu na swój raczej neutralny smak. Świetnie komponuje się z knedlami z ziemniakami, kapustą, grzybami i innymi nadzieniami. Zrób ten sos, aby Twoje danie było jeszcze bardziej apetyczne.
Kremowy sos do pierogów
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- śmietana 20–30% tłuszczu – 200 ml
- masło – 50 g
- mąka – 1 łyżka. l.
- sól i pieprz – do smaku
1. Rozpuść masło w małym rondlu na średnim ogniu.
2. Dodać trochę mąki i ciągle mieszając smażyć na jasnozłoty kolor przez 1-2 minuty. Dostaniesz „ru” — baza sosu.
3. Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką, tak aby nie było grudek.
4. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez kolejne 3-5 minut, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
5. Na koniec dodać sól i zmielony czarny pieprz.
Uwaga dla gospodyni
„Ru” jest często używane do przygotowywania kremowych sosów i ich zagęszczania. — mieszanka mąki i masła smażona na patelni lub w rondlu.
Przy okazji
Pod koniec gotowania do sosu można dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Sos śmietanowy
Śmietana — to jest podstawa. To właśnie tradycyjnie podaje się z knedlami. Ale na bazie tego produktu można przygotować bardzo prosty i smaczny sos, który nada potrawie nowy smak. Sos śmietanowy podawać z dowolnymi niesłodzonymi knedlami.
Sos śmietanowy
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- śmietana – 1 szklanka
- warzywa – 1 pęczek
- sól i pieprz – do smaku
1. Drobno posiekaj warzywa.
2. W głębokiej misce wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem.
3. Dodać sól i pieprz do smaku.
Uwaga dla gospodyni
Do sosu śmietanowego możesz dodać dowolne warzywa. Opcja tradycyjna — koperek i pietruszka, bardziej niezwykłe — bazylia, oregano, kolendra itp.
Przy okazji
Do tego sosu lepiej użyć świeżych ziół, ale jeśli nie masz ich w domu, wystarczą mrożone. Ale suszone zioła nie zapewnią niezbędnej świeżości, a jedynie lekki aromat.
Sos serowy
Jeśli chodzi o sos serowy, nie ma czegoś takiego jak za dużo sera. Będzie doskonałym dodatkiem do pierogów z ziemniakami lub innym słonym nadzieniem.
Sos serowy
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- masło – 1 łyżka. l.
- mąka – 1–2 łyżki. l.
- mleko – 1 szklanka
- ser twardy – 100–150 g
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
1. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
2. Rozpuść masło w małym rondlu.
3. Dodać mąkę i szybko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
4. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając, aby w sosie nie było grudek.
5. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż zgęstnieje przez kolejne 3-5 minut, ciągle mieszając.
6. Dodaj starty ser i mieszaj sos, aż się całkowicie rozpuści.
7. Dodaj sól i pieprz.
Uwaga dla gospodyni
Do sosu serowego można dodać dowolny twardy ser: cheddar, gouda, parmezan i inne. A miłośnicy nietypowych serów mogą spróbować zrobić sos z sera pleśniowego.
Przy okazji
Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej pikantny, dodaj odrobinę czosnku. Można go zmielić za pomocą prasy.
Sos z grzybami
Sos grzybowy świetnie komponuje się z kluskami nadziewanymi ziemniakami lub twarogiem. Wybierz dowolne grzyby według własnych upodobań. W razie potrzeby można dodać wytrawne białe wino — doda wyrafinowania.
Sos z grzybami
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- grzyby – 300 g
- śmietanka 10–20% – 200 ml
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- mąka – 1 łyżka. l.
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- sól i pieprz – do smaku
1. Obierz grzyby i pokrój je na małe kawałki.
2. Posiekaj cebulę i czosnek.
3. Na patelni z olejem roślinnym podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
4. Dodaj do niego czosnek i smaż jeszcze kilka minut.
5. Na patelnię włóż grzyby i smaż wraz z cebulą i czosnkiem na średnim ogniu, aż płyn odparuje.
6. Gdy grzyby lekko się zarumienią, posyp je mąką i dobrze wymieszaj.
7. Wlać śmietanę, dodać sól, pieprz i gotować sos, aż zgęstnieje.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli używasz wina, wybierz wytrawne białe wino, wystarczy 50 ml. Wlać na patelnię i poczekać kilka minut, aż alkohol odparuje.
Przy okazji
Do sosu najlepiej wybrać świeże lub mrożone grzyby: pieczarki, borowiki, boczniaki itp. Odpowiednie są także suszone, ale należy je najpierw namoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Sos czosnkowy
Pikantny sos czosnkowy — Doskonały dodatek do pikantnych pierogów. Nie wymaga gotowania i jest gotowy w kilka minut.
Sos czosnkowy
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- śmietana – 200 g
- czosnek – 1–2 ząbki
- warzywa (koperek, pietruszka) – do smaku
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
1. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.
2. Dokładnie umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
3. W głębokim talerzu połącz śmietanę z posiekanym czosnkiem i ziołami. Dokładnie wymieszaj.
4. Dodać sól i mielony czarny pieprz do smaku. Mieszaj, aż będzie gładkie.
5. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dostosuj ilość przypraw.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz, aby sos był bardziej wyrafinowany, możesz dodać do niego odrobinę soku lub skórki z cytryny dla świeżości. I jeszcze trochę musztardy dla pikanterii.
Przy okazji
Gotowy sos można podawać od razu z knedlami lub schłodzić w lodówce.
Sos pomidorowy
Pierogi najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną, masłem i smażoną cebulą, ale jeśli chcesz nadać domowemu daniu włoski akcent lub po prostu urozmaicić smak, sos pomidorowy będzie doskonałą alternatywą.
Sos pomidorowy
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- pomidory z puszki we własnym soku – 1 puszka
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2–3 ząbki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- bazylia lub oregano – 1 łyżeczka.
- sól i pieprz – do smaku
1. Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj.
2. Smażyć je na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor.
3. Dodać pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać.
4. Dodać zioła, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dostosuj ilość przypraw.
Uwaga dla gospodyni
Aby sos był bardziej wyrafinowany, można dodać odrobinę białego wina i świeżych aromatycznych ziół.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sosyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych