Sos wiśniowy do każdego deseru
Olga Zacharowa 01 czerwca 2017 r Do przepisu
Lody lub sernik, panna cotta lub galaretka z kwaśnej śmietany, zapiekanka z twarogu lub po prostu twarożek… Wymyśl co chcesz – ten sos na bazie czereśni będzie pasował do wszystkiego! Sekret: bardzo smacznie jest też wyjadać go łyżką ze słoika, więc gotuj go w dużych ilościach.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 20 minutGotowanieKuchnia śródziemnomorskaŚniadaniePopołudniowa przekąskaSos, dressingMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g wiśni 120 g brązowego cukru i skórka z 2 średnich cytryn 1 łyżeczka. ocet balsamiczny 2 laski cynamonu 2 goździki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń pestki z wiśni. Zachowaj wypływający sok.
Krok 2
Laski cynamonu przekrój na pół, włóż do rondelka, dodaj goździki, sok z cytryny, ocet balsamiczny i cukier. Zalać 150 ml zimnej wody, postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, 2–3 minuty.
Krok 3
Po 30 sekundach dodaj skórkę do syropu. – jagody. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż jagody będą miękkie, około 7 minut.
Krok 4
Zdjąć z ognia, ostudzić, wyjąć kawałki cynamonu i goździki.