Sos Tkemali z żółtych śliwek

Sos Tkemali z żółtych śliwek

Tatiana Neblandinka 28 sierpnia 20154,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSos Tkemali z żółtych śliwek Do przepisu

Sos Tkemali to gruzińska przyprawa do dań mięsnych i rybnych oraz dodatków, przygotowywana na bazie śliwki wiśniowej. Oto jak zrobić tę przyprawę, używając lokalnych żółtych śliwek i ziół.

Złożoność: łatwo Porcje: 1KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,7 kg żółtych śliwek2 łyżeczki sól4 łyżeczki Saharapół ostrej papryki4 duże ząbki czosnku1 łyżeczka mielona kolendrakilka gałązek koperkugałązka lubczykuilość i asortyment przypraw i ziół ustalana jest indywidualnie, w zależności od gustu i dostępności. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Czyste śliwki zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gdy zauważymy, że śliwki się gotują (dzieje się to niemal natychmiast po zagotowaniu).

Krok 2

Odcedź śliwki na durszlaku.

Krok 3

Śliwki przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórkę. Bądź cierpliwy!

Krok 4

Powstałą gęstą masę wyłóż na kuchenkę i gotuj powoli przez 15-30 minut, aż do uzyskania wymaganej grubości. Sos należy często mieszać, aby się nie przypalił.

Krok 5

Do sosu stopniowo dodajemy przyprawy i posiekaną paprykę.

Krok 6

Drobno posiekane zioła i czosnek dodaje się na krótko przed końcem gotowania.

Krok 7

Gotowy sos umieszcza się na gorąco w słoikach i szczelnie zamyka. Aby szybko spożyć sos, przechowuj go w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja