Sos Tkemali z żółtych śliwek
Tatiana Neblandinka 28 sierpnia 20154,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sos Tkemali to gruzińska przyprawa do dań mięsnych i rybnych oraz dodatków, przygotowywana na bazie śliwki wiśniowej. Oto jak zrobić tę przyprawę, używając lokalnych żółtych śliwek i ziół.
Złożoność: łatwo Porcje: 1KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,7 kg żółtych śliwek2 łyżeczki sól4 łyżeczki Saharapół ostrej papryki4 duże ząbki czosnku1 łyżeczka mielona kolendrakilka gałązek koperkugałązka lubczykuilość i asortyment przypraw i ziół ustalana jest indywidualnie, w zależności od gustu i dostępności. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Czyste śliwki zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gdy zauważymy, że śliwki się gotują (dzieje się to niemal natychmiast po zagotowaniu).
Krok 2
Odcedź śliwki na durszlaku.
Krok 3
Śliwki przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórkę. Bądź cierpliwy!
Krok 4
Powstałą gęstą masę wyłóż na kuchenkę i gotuj powoli przez 15-30 minut, aż do uzyskania wymaganej grubości. Sos należy często mieszać, aby się nie przypalił.
Krok 5
Do sosu stopniowo dodajemy przyprawy i posiekaną paprykę.
Krok 6
Drobno posiekane zioła i czosnek dodaje się na krótko przed końcem gotowania.
Krok 7
Gotowy sos umieszcza się na gorąco w słoikach i szczelnie zamyka. Aby szybko spożyć sos, przechowuj go w lodówce.