Sos Sriracha
Rita Pirko 27 lutego 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
To tajski sos o jaskrawoczerwonym kolorze i konsystencji przypominającej pastę. Powstała we wschodniej prowincji Tajlandii, Si Racha, stąd wzięła się jej nazwa. Początkowo używany wyłącznie do gotowania ryb, stopniowo zyskiwał popularność na całym świecie. Ceniony przez smakoszy i szefów kuchni za ostro-słodki smak,
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 35 minutPrażenieDusząc się, marniejącKuchnia tajskaSos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryczka chili 60 gr.ząbki czosnku 3 szt.cebula 1 szt.pasta pomidorowa 100 grsos sojowy 1 łyżka.ocet 1,5 łyżki.cukier 1,5 łyżki.olej roślinny 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smaż je na oleju roślinnym, aż będą miękkie.
Krok 2
Następnie do czosnku i cebuli dodajemy posiekaną papryczkę chili i koncentrat pomidorowy. Gotuj sos przez 5 minut.
Krok 3
Następnie dodać sos sojowy, cukier i ocet ryżowy i dusić na małym ogniu. Gdy papryka będzie miękka, zdejmij patelnię z sosem z ognia.
Krok 4
Powstały sos sriracha należy ostudzić i zmiksować blenderem. Sos jest gotowy. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.