Sos Sriracha

Sos Sriracha

Rita Pirko 27 lutego 2020 r0,00Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

To tajski sos o jaskrawoczerwonym kolorze i konsystencji przypominającej pastę. Powstała we wschodniej prowincji Tajlandii, Si Racha, stąd wzięła się jej nazwa. Początkowo używany wyłącznie do gotowania ryb, stopniowo zyskiwał popularność na całym świecie. Ceniony przez smakoszy i szefów kuchni za ostro-słodki smak,

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 35 minutPrażenieDusząc się, marniejącKuchnia tajskaSos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryczka chili 60 gr.ząbki czosnku 3 szt.cebula 1 szt.pasta pomidorowa 100 grsos sojowy 1 łyżka.ocet 1,5 łyżki.cukier 1,5 łyżki.olej roślinny 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smaż je na oleju roślinnym, aż będą miękkie.

Krok 2

Następnie do czosnku i cebuli dodajemy posiekaną papryczkę chili i koncentrat pomidorowy. Gotuj sos przez 5 minut.

Krok 3

Następnie dodać sos sojowy, cukier i ocet ryżowy i dusić na małym ogniu. Gdy papryka będzie miękka, zdejmij patelnię z sosem z ognia.

Krok 4

Powstały sos sriracha należy ostudzić i zmiksować blenderem. Sos jest gotowy. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja