Sos śliwkowy z goździkami
Elena Iwanowa 17 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 24 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 24 PORCJIŚliwka – 3 kgCukier – 1,5 kgOcet winny czerwony – 500 mlSól – 4 łyżki. l.Goździki – 15 szt.Imbir – 30 gMielony czarny pieprz – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Najpierw przygotuj śliwki, umyj je i usuń pestki.
Krok 2
Wymieszaj cukier z octem i poczekaj, aż się zagotuje.
Krok 3
Do wrzącej marynaty dodajemy przygotowane śliwki, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, następnie dodajemy sól, pieprz, starty imbir, goździki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 45 minut na małym ogniu.
Krok 4
Niech nasz sos dobrze ostygnie, następnie przetrzyj sos przez sito lub zmiel w blenderze.
Krok 5
Sos rozlewamy do butelek lub słoików i szczelnie zamykamy. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Sos ten można przechowywać przez 1 rok w chłodnym miejscu.