Sos śliwkowy z goździkami

Sos śliwkowy z goździkami

Elena Iwanowa 17 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSos śliwkowy z goździkami Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 24 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 24 PORCJIŚliwka – 3 kgCukier – 1,5 kgOcet winny czerwony – 500 mlSól – 4 łyżki. l.Goździki – 15 szt.Imbir – 30 gMielony czarny pieprz – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Najpierw przygotuj śliwki, umyj je i usuń pestki.

Krok 2

Wymieszaj cukier z octem i poczekaj, aż się zagotuje.

Krok 3

Do wrzącej marynaty dodajemy przygotowane śliwki, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, następnie dodajemy sól, pieprz, starty imbir, goździki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 45 minut na małym ogniu.

Krok 4

Niech nasz sos dobrze ostygnie, następnie przetrzyj sos przez sito lub zmiel w blenderze.

Krok 5

Sos rozlewamy do butelek lub słoików i szczelnie zamykamy. Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Sos ten można przechowywać przez 1 rok w chłodnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja