Sos śliwkowy „Tkemali”
Yuna 06 września 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Sos ten przygotowałam na bazie sosu Tkemali. Ale oryginalny przepis wymaga śliwek Tkemali, a ja mam niebieskie śliwki.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 670,54 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 17,41 g/4,67 g/147,02GotowanieKuchnia wschodniaPustySos, dressingPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki 1 kgczosnek (głowa) 1 szt.chili 1 szt.goździki 3 szt.kminek 0,5 łyżeczkikolendra 0,5 łyżeczkimięta (sucha) 0,5 łyżeczki.kolendra 1 pęczeknatka pietruszki 1 pęczekseler naciowy 1 pęczeksól do smaku gcukier do smaku g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki i usuń pestki. Zmiksuj w blenderze, aż uzyskasz puree.
Krok 2
Gotuj od momentu zagotowania przez 15-20 minut, ostrożnie masa „pluje”. Usuwamy pianę.
Krok 3
Zmiel suche przyprawy w moździerzu, drobno posiekaj małą pęczek zieleniny (kolendra, pietruszka, seler) i czosnek przez prasę. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Gorące rozlewamy do butelek i zamykamy pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu.