Sos Satsebeli
gastronomia 12 sierpnia 2011 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutKuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – do smakurozgnieciony czosnek – 2 kgdojrzałe pomidory – 3 kgsłodka papryka czerwona – 1 kgolej roślinnyocet winny czerwony – 1 szklanka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrój w poprzek, włóż do wrzącej wody, następnie zalej lodowatą wodą. Ostrożnie obierz ze skórki i usuń nasiona. Obierz czosnek i usuń rdzeń z papryki. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.
Krok 2
Zagotuj ocet i ostudź. Słoiki umyj, osusz, włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Fajny.
Krok 3
Do powstałego przecieru pomidorowego dodaj sól i ocet i wlej do wysterylizowanych słoików. Aby zapewnić lepszą konserwację, wlej na wierzch odrobinę oleju roślinnego. Zamknij słoiki szczelnie pokrywkami i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.