Sos pomidorowy z chrzanem (do ciepłych i zimnych przystawek i dań)
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Podawać do gorących i zimnych przekąsek oraz posiłków.
Złożoność: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 1 kg300 g świeżego chrzanuocet – 1 łyżeczka.300 g czosnkucukier – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1 kg pomidorów obierz i posiekaj.
Krok 2
Przełóż także 300 g świeżego chrzanu i czosnku przez maszynę do mięsa.
Krok 3
Pomidory wymieszać z chrzanem i czosnkiem, posolić do smaku, dodać 1 łyżeczkę. ocet i taką samą ilość cukru. Wszystko dobrze wymieszaj w dużym rondlu i odstaw na 2-3 dni, nie przykrywając szczelnie pokrywką. Powstały sos przełożyć do słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.