Sos pomidorowy z bazylią
Alewtina Semenowa 16 sierpnia 20155,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pyszny sos pomidorowy o smaku bazyliowym. Przygotowane w powolnej kuchence. Doskonały sos jako dodatek do makaronów, dań głównych, mięs, ryb, a także można go wykorzystać do przygotowania pizzy.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 62,79 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 1,24 g/3,82 g/6,14MulticookerPrażenieKonserwowanieDusząc się, marniejącKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIpomidory – 2 kgbazylia – 1 pęczekczosnek – 4 ząbkipapryczka chili – 2 szt.cukier – 4 łyżeczki.sól – 2 łyżeczki.oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.mieszanka pieprzu – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomidory, papryczki chili. Umyć.
Krok 2
Pomidory pokroić na ćwiartki.
Krok 3
Umyj bazylię. Obierz i umyj czosnek.
Krok 4
Do miski multicooker wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć przez 1 minutę w trybie „Smażenie”.
Krok 5
Dodaj pokrojone pomidory, gotuj w trybie „Gulasz” przez 20 minut.
Krok 6
Posiekaj bazylię. Usuń nasiona i błony z papryczki chili i drobno posiekaj. Mieszankę pieprzu zmiel w moździerzu na proszek.
Krok 7
Do pomidorów dodać papryczkę chili, bazylię, sól, cukier i mieszankę papryczek. Gotuj w tym samym trybie przez kolejne 20 minut.
Krok 8
Wszystko ubić blenderem, ponownie zagotować sos i przełożyć do sterylnych słoików. Zwiń, odwróć i zawiń, aż ostygnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wydajność – 1700-1800 ml.