Sos pomidorowy na patelni
Do przepisu
Czy wiesz, że na patelni możesz ugotować sos pomidorowy? Tak, tak, wcale nie w rondlu! Tylko oczywiście patelnia musi mieć wysokie boki, a także grube dno i ściany. Babcine żeliwo jest idealne, podobnie jak nowoczesne naczynia kuchenne wykonane z ciężkiego kutego lub odlewanego aluminium. Dzięki grubym ściankom i dnie takie patelnie doskonale się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają ciepło i długo je zatrzymują. W rezultacie to, co dzieje się wewnątrz pojemnika, to nawet nie jest gaszenie, ale gotowanie, a tego właśnie potrzebujemy w tym przypadku. Sos pomidorowy na patelni okazuje się niezwykle smaczny i aromatyczny: można nim uzupełniać makarony i kebaby, dusić w nim klopsiki, a także dodawać do barszczu i kapuśniaku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 59,07 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,26 g/3,58 g/4,86Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów 3 średnie cebule 1 mała marchewka 4 ząbki czosnku 1 mała pęczek pietruszki 100 ml soku pomidorowego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 0,5 łyżeczki. mielona gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka. l. sól szczypta ostrych płatków czerwonej papryki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na patelni przygotuj składniki sosu pomidorowego. Na pomidorach zrobić nacięcia w kształcie krzyża, zalać wrzątkiem, ostudzić i zdjąć skórkę. Drobno posiekaj lub zetrzyj pomidory.
Krok 2
Cebulę i marchewkę na sos pomidorowy pokroić bardzo drobno. Posiekaj czosnek. Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, marchewkę i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, 10 minut.
Krok 3
Posiekaj natkę pietruszki na sos pomidorowy. Na patelnię dodaj pomidory, sok pomidorowy, wino i wszystkie pozostałe składniki. Przykryj i gotuj, mieszając, na średnim ogniu przez 40 minut.
Krok 4
Zdejmij pokrywkę i gotuj sos pomidorowy na patelni przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Zdejmij sos pomidorowy z ognia, ostudź i przechowuj w lodówce (lub gorący włóż do słoików).
PRZYDATNE RADY
W razie potrzeby sos pomidorowy przygotowany na patelni można zmielić w blenderze, następnie gotować przez trzy do pięciu minut i wlać do suchych, wysterylizowanych słoików.
PRZY OKAZJI
Aby sos pomidorowy na patelni był naprawdę smaczny, wybierz najlepsze pomidory o słodkawym smaku. Odpowiednie są rostowskie z nasionami zielonymi i różowymi.