Sos pomidorowy „Lecho”
Ekaterina Korzhenevskaya 10 sierpnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pyszny, aromatyczny i gęsty sos! Doskonale komponuje się z mięsami, ryżem i makaronami. Zrobiłam porcję i stwierdziłam, że to bardzo mało! Nie sposób się oderwać! Wydajność: 2 litry sosu.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 10 minutSos, dressingSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpapryka 300 gczerwona cebula 300 gpomidory 1 kgnasiona gorczycy 1 łyżeczka.mielona papryczka chili 1 łyżeczka.mielony czarny pieprz 1 łyżeczka.suszony tymianek 0,5 łyżeczki.olej roślinny 100 gnatka pietruszki 1 pęczeksól 1 łyżka.cukier 100 gresencja octowa 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory myjemy i robimy nacięcia w kształcie krzyża. Zalać wrzątkiem na kilka sekund, odcedzić, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na 2-4 części, w zależności od wielkości pomidora. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubić na jednorodną masę.
Krok 2
Cebulę i paprykę obierz i pokrój w kostkę. Smażyć na oleju roślinnym przez 5 minut. Do głębokiego rondla wrzucić pokrojone pomidory, smażoną paprykę i cebulę, czubatą sól, cukier i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Nie zamykaj pokrywy!
Krok 3
Dodaj esencję i gotuj przez kolejne 10 minut. za 5 minut aż będzie gotowy, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos przełóż do czystych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym miejscu. Przechowuję go w lodówce. Smacznego!