Sos pomidorowy, 11 sprawdzonych uniwersalnych przepisów na sosy
Angelina Krawczenko 07 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Sos pomidorowy to uniwersalna wersja sosu czerwonego, którą można łączyć z niemal wszystkimi rodzajami potraw – mięsem, rybami, warzywami, makaronami i płatkami zbożowymi. Faszerowana papryka, klopsiki, gołąbki, jeże, klopsiki, kasza gryczana z mięsem czy kiełbaski – z sosem pomidorowym można przygotować tyle pysznych rzeczy! Podpowiadamy, jak zrobić idealny sos z pasty pomidorowej i dzielimy się najlepszymi przepisami.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać koncentrat pomidorowy do sosu
- Co dodać do sosu z koncentratu pomidorowego
- Jak przygotować sos z pasty pomidorowej
- Przepisy na sos pomidorowy
-
Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej
-
Klasyczny sos pomidorowy z mąką
-
Sos pomidorowy z wieprzowiną
-
Pulpety Mięsne Z Sosem Pomidorowym
-
Klopsiki z ryżem i sosem pomidorowym
-
Faszerowana papryka z kremowym sosem pomidorowym na patelni
-
Chakhokhbili z sosem z pasty pomidorowej
-
Gołąbki gołąbkowe z mielonym kurczakiem i sosem z pasty pomidorowej
-
Sos pomidorowy do kotletów
-
Pulpety mięsne z sosem z pasty pomidorowej
-
Gulasz wołowy na patelni z sosem z pasty pomidorowej
-
Jak wybrać koncentrat pomidorowy do sosu
Wysokiej jakości pasta pomidorowa to pierwszy i ważny warunek, od którego zależy wynik końcowy. Aby przygotować pyszny sos z pasty pomidorowej, jeśli to możliwe, wybieraj naturalny produkt bazowy. Taka pasta powinna zawierać wyłącznie pomidory i sól, bez wzmacniaczy smaku, aromatów, konserwantów i innych dziwnych dodatków.
Zwróć uwagę na datę premiery koncentratu pomidorowego: im mniej czasu minęło od jego produkcji, tym lepiej. Ponadto pasta pomidorowa produkowana podczas zbiorów prawdopodobnie zawierała świeże pomidory.
Preferuj makaron premium, w przezroczystym pojemniku, aby było jasne, że nie kupujesz „kota w worku”. Zazwyczaj pasta ta ma jasnoczerwony kolor i ziarnistą konsystencję.
Możesz przygotować własną pastę pomidorową. Przeczytaj, jak to zrobić w domu tutaj.
Co dodać do sosu z koncentratu pomidorowego
- Do sosu z koncentratu pomidorowego z mąką możesz dodać przyprawy, zioła i przyprawy według własnego uznania. Najczęściej wystarczy zmielony czarny pieprz. W zależności od rodzaju przyszłego dania stosuje się mieloną paprykę, goździki lub papryczkę chili, suszone oregano i tymianek oraz startą skórkę z cytryny bez białej części.
- Z warzyw i ziół dodaje się zwykle cebulę, marchewkę, odrobinę świeżej bazylii lub korzenia pietruszki, czosnek, czarne oliwki lub czarne oliwki.
- Do sosu pomidorowego z wołowiną odpowiednie są suszone oregano i tymianek, a także gotowe mieszanki kupowane w sklepie, na przykład „prowansalskie” lub „włoskie”.
- Do sosu z koncentratu pomidorowego do wieprzowiny można dodać startego soku z zielonego jabłka, pomarańczy lub śliwki – to niezwykłe połączenie smaków szczególnie przypadnie do gustu smakoszom.
- Jeśli zdecydujesz się na sos z bulionu, a nie masz go pod ręką, możesz skorzystać z gotowych kostek bulionowych.
- Sos z przecieru pomidorowego z mąką można przygotować w wersji chudej – ugotować na oleju roślinnym, a zamiast bulionu użyć wody.
- Inną opcją jest bezmączny sos z pasty pomidorowej. Aby był zrównoważony w smaku, dodaje się do niego śmietanę lub gęstą śmietanę.
Jak przygotować sos z pasty pomidorowej
Sos pomidorowy najlepiej przygotować w rondlu, patelni żeliwnej lub rondelku z grubym dnem, aby sos nie przypalił się na dnie przy dużym ogniu. Nadal będziesz musiał okresowo mieszać sos.
Sos z koncentratu pomidorowego do mięsa – wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny – można przygotować także w powolnej kuchence lub w piekarniku.
Przepisy na sos pomidorowy
Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej
Sos ten był dawniej często nazywany „sosem czerwonym”. Tradycyjny przepis, według którego wszyscy kucharze w naszym kraju przygotowują sosy od kilkudziesięciu lat – z jedną małą zmianą. Nadal lepiej nie zostawiać liścia laurowego w sosie dłużej niż pięć minut – w tym czasie będzie miał czas, aby dać sosowi wszystko, co najlepsze, a resztę zachować dla siebie.
Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej
6-8 porcji
- 1 litr bulionu mięsnego, drobiowego lub warzywnego lub wody
- 2 średnie marchewki, 150 g
- 2 średnie cebule, 200 g
- 1 mały korzeń pietruszki, 50 g
- 2 łyżki l. mąka, 30 g
- 2 łyżki l. masło, 30 g
- 2 łyżki l. olej roślinny, 30 g
- 100 g przecieru pomidorowego (lub 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 2 łyżki l. wino półwytrawne czerwone, 30 g
- 1 liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować uniwersalny czerwony sos, obierz i drobno zetrzyj marchewkę i korzeń pietruszki. Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Smaż warzywa w oleju roślinnym na dużym ogniu, mieszając, przez 5–7 minut.
- Rondelek, głęboką patelnię lub rondelek o grubym dnie postaw na średnim ogniu, lekko podgrzej i dodaj mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, aż mąka zmieni kolor na beżowy, od 4 do 5 minut.
- Do mąki dodać masło i smażyć razem, mieszając, przez 2-3 minuty.
- Zdjąć z ognia. Zalać bulionem/wodą i winem. Mieszaj trzepaczką, aż wszystkie grudki się rozpuszczą i wróć do średniego ognia. Gotuj, ciągle poruszając szpatułką po dnie, aby mieszanina na dnie nie zgęstniała, 5 minut.
- Dodać pieczone warzywa i liść laurowy, zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez 2–3 minuty. Wyjmij liść laurowy i dodaj przecier lub pastę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj do pożądanego stopnia zgęstnienia, 10 do 20 minut. W razie potrzeby ubij blenderem.
Klasyczny sos pomidorowy z mąką
Każdy prawdziwy szef kuchni powinien umieć przygotować klasyczny sos z przecieru pomidorowego z mąką, nawet jeśli jego grono odbiorców ogranicza się do rodziny i przyjaciół. Nie ma w tej kwestii nic skomplikowanego, wszystkie składniki są dostępne, a czas poświęcony na wcielenie pomysłu w życie jest zupełnie znikomy. Pamiętaj tylko, że ten sos pomidorowy należy podawać wyłącznie na gorąco, więc jeśli nagle przygotujesz sos według naszego przepisu na długo przed podaniem, pamiętaj o podgrzaniu go w kuchence mikrofalowej przed użyciem.
Klasyczny sos pomidorowy z mąką
4 porcje
- masło – 75 g
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki. l.
- mąka – 2 łyżki. l.
- cukier – 1 łyżeczka.
- woda pitna – 350 ml
- świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- sól
- Przede wszystkim postaraj się wybrać głęboką patelnię lub rondelek z grubym dnem: znajduje się w takim naczyniu, aby sos się nie przypalił. Postaw patelnię na średnim ogniu i podgrzej.
- Masło do sosu pokroić w kostkę i włożyć do gorącego rondla lub patelni. Rozpuść to. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszając trzymać na małym ogniu przez dwie minuty.
- Mąkę na sos przesiać przez drobne sito. Wymieszaj z 1/2 łyżeczki. sól i cukier. Następnie wlać do rondla (patelni), ciągle mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki (pomaga w tym również wstępne wymieszanie z solą i cukrem).
- Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około trzy minuty. Podgrzej wodę pitną do 30°C. Mieszając masę pomidorową w rondlu (na patelni), dodać wodę.
- Spróbuj sosu i dodaj trochę więcej soli. Pieprz do smaku. Mieszając trzepaczką, aby zapobiec przypaleniu, sos zagotuj na małym ogniu. Powinno zgęstnieć.
- Zdejmij zagęszczony sos pomidorowy z ognia i podawaj na gorąco do grillowanych lub pieczonych mięs, drobiu i ryb. Będzie dobrze smakować także z makaronami (spaghetti, penne, farfalle).
Sos pomidorowy z wieprzowiną
Istnieje wiele odmian sosu wieprzowego z koncentratem pomidorowym. Niektórzy gotują dania z cebulą, inni dodają marchewkę, paprykę i zioła, a ci, którzy lubią trochę pikantnie, mogą dodać odrobinę chili lub jalapeno. Istnieją również opcje z sosem: możesz zrobić go wyłącznie pomidorowego, jak w naszym przypadku, lub dodać trochę więcej kwaśnej śmietany, aby uzyskać delikatny kremowy smak. Powstały sos jest niezwykły, na bazie soku z granatów z gruzińskimi ziołami. Postanowiliśmy zaoferować klasyczny przepis, a Ty możesz swobodnie przeprowadzać własne eksperymenty. Na przykład zamiast wieprzowiny gulasz wołowy lub jagnięcy i dodaj swoje ulubione przyprawy, zioła i zioła. Wypróbuj i podziel się wrażeniami!
Sos pomidorowy z wieprzowiną
8 porcji
- pulpa wieprzowa – 500 g
- duża cebula – 1 szt.
- duża marchewka – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- pasta pomidorowa – 100 g
- mąka – 30 g
- olej roślinny – 40 ml
- przyprawa do mięsa – 5 g
- ziele angielskie – 4 groszki
- liść laurowy – 1 szt.
- pieprz czarny mielony – 5 g
- sól – 3 g
- Przygotować mięso do sosu wieprzowego z koncentratem pomidorowym: kawałek dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odetnij nadmiar tłuszczu. Miąższ pokroić w równe kostki lub paski.
- Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej roślinny, dodaj wieprzowinę i smaż na dużym ogniu, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Zajmie to około 3-5 minut.
- Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Marchew myjemy, obieramy, a następnie kroimy w paski. Do mięsa dodać warzywa i dusić, mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do niskiego.
- Mąkę przesiej do miski i zacznij powoli wlewać wodę, dokładnie mieszając trzepaczką po każdej porcji. W sumie będziesz potrzebować około 250 ml. Wszystkie grudki należy rozbić.
- Dodać przyprawy do mięsa, mielony czarny pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać mieszaninę mąki i ponownie bardzo dokładnie wymieszać.
- Przykryj gulasz pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawać z makaronem, ryżem, kaszą bulgur, posypane dowolnymi posiekanymi ziołami.
Klopsiki z sosem z pasty pomidorowej
Pulpety z sosem pomidorowym to danie uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci: smaczne, sycące i niedrogie. Jako bazę możesz, tak jak my, połączyć dwa rodzaje mięs, lub wybrać tańszego kurczaka, wieprzowinę, a nawet rybę. Podczas formowania kulek użyj specjalnego narzędzia: za jego pomocą kawałki będą tej samej wielkości. Nie próbuj robić ich za dużych – małe, zgrabne kuleczki lepiej wchłoną sos. Mówiąc o nim. Przygotujemy sos na bazie pasty pomidorowej. Można go kupić w sklepie lub przygotować w domu. W sezonie używaj świeżych pomidorów. To też jest pyszne. Potrawę można długo gotować na patelni lub przenieść do formy żaroodpornej i upiec w piekarniku.
Pulpety Mięsne Z Sosem Pomidorowym
6 porcji
- mielone mięso wieprzowe i wołowe – 600 g
- cebula – 1 szt.
- jajko – 1 szt.
- pasta pomidorowa – 80 g
- woda – 350 ml
- mąka – 70 g
- olej roślinny – 40 ml
- liść laurowy – 2 szt.
- Zioła prowansalskie – 5 g
- sól – 3 g
- pieprz czarny mielony – 3 g
- natka pietruszki – 4 gałązki
- Aby zrobić klopsiki z sosem pomidorowym, obierz cebulę, a następnie posiekaj ją bardzo drobno. Jeśli nie lubisz, gdy…