Sos pomidorowy, 11 sprawdzonych uniwersalnych przepisów na sosy

Sos pomidorowy, 11 sprawdzonych uniwersalnych przepisów na sosy

Sos pomidorowy, 11 sprawdzonych uniwersalnych przepisów na sosy

Angelina Krawczenko 07 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Sos pomidorowy to uniwersalna wersja sosu czerwonego, którą można łączyć z niemal wszystkimi rodzajami potraw – mięsem, rybami, warzywami, makaronami i płatkami zbożowymi. Faszerowana papryka, klopsiki, gołąbki, jeże, klopsiki, kasza gryczana z mięsem czy kiełbaski – z sosem pomidorowym można przygotować tyle pysznych rzeczy! Podpowiadamy, jak zrobić idealny sos z pasty pomidorowej i dzielimy się najlepszymi przepisami.

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać koncentrat pomidorowy do sosu
  • Co dodać do sosu z koncentratu pomidorowego
  • Jak przygotować sos z pasty pomidorowej
  • Przepisy na sos pomidorowy
    • Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej

    • Klasyczny sos pomidorowy z mąką

    • Sos pomidorowy z wieprzowiną

    • Pulpety Mięsne Z Sosem Pomidorowym

    • Klopsiki z ryżem i sosem pomidorowym

    • Faszerowana papryka z kremowym sosem pomidorowym na patelni

    • Chakhokhbili z sosem z pasty pomidorowej

    • Gołąbki gołąbkowe z mielonym kurczakiem i sosem z pasty pomidorowej

    • Sos pomidorowy do kotletów

    • Pulpety mięsne z sosem z pasty pomidorowej

    • Gulasz wołowy na patelni z sosem z pasty pomidorowej

Jak wybrać koncentrat pomidorowy do sosu

Wysokiej jakości pasta pomidorowa to pierwszy i ważny warunek, od którego zależy wynik końcowy. Aby przygotować pyszny sos z pasty pomidorowej, jeśli to możliwe, wybieraj naturalny produkt bazowy. Taka pasta powinna zawierać wyłącznie pomidory i sól, bez wzmacniaczy smaku, aromatów, konserwantów i innych dziwnych dodatków.

Zwróć uwagę na datę premiery koncentratu pomidorowego: im mniej czasu minęło od jego produkcji, tym lepiej. Ponadto pasta pomidorowa produkowana podczas zbiorów prawdopodobnie zawierała świeże pomidory.

Preferuj makaron premium, w przezroczystym pojemniku, aby było jasne, że nie kupujesz „kota w worku”. Zazwyczaj pasta ta ma jasnoczerwony kolor i ziarnistą konsystencję.

Możesz przygotować własną pastę pomidorową. Przeczytaj, jak to zrobić w domu tutaj.

Co dodać do sosu z koncentratu pomidorowego

  • Do sosu z koncentratu pomidorowego z mąką możesz dodać przyprawy, zioła i przyprawy według własnego uznania. Najczęściej wystarczy zmielony czarny pieprz. W zależności od rodzaju przyszłego dania stosuje się mieloną paprykę, goździki lub papryczkę chili, suszone oregano i tymianek oraz startą skórkę z cytryny bez białej części.
  • Z warzyw i ziół dodaje się zwykle cebulę, marchewkę, odrobinę świeżej bazylii lub korzenia pietruszki, czosnek, czarne oliwki lub czarne oliwki.
  • Do sosu pomidorowego z wołowiną odpowiednie są suszone oregano i tymianek, a także gotowe mieszanki kupowane w sklepie, na przykład „prowansalskie” lub „włoskie”.
  • Do sosu z koncentratu pomidorowego do wieprzowiny można dodać startego soku z zielonego jabłka, pomarańczy lub śliwki – to niezwykłe połączenie smaków szczególnie przypadnie do gustu smakoszom.
  • Jeśli zdecydujesz się na sos z bulionu, a nie masz go pod ręką, możesz skorzystać z gotowych kostek bulionowych.
  • Sos z przecieru pomidorowego z mąką można przygotować w wersji chudej – ugotować na oleju roślinnym, a zamiast bulionu użyć wody.
  • Inną opcją jest bezmączny sos z pasty pomidorowej. Aby był zrównoważony w smaku, dodaje się do niego śmietanę lub gęstą śmietanę.

Jak przygotować sos z pasty pomidorowej

Sos pomidorowy najlepiej przygotować w rondlu, patelni żeliwnej lub rondelku z grubym dnem, aby sos nie przypalił się na dnie przy dużym ogniu. Nadal będziesz musiał okresowo mieszać sos.

Sos z koncentratu pomidorowego do mięsa – wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny – można przygotować także w powolnej kuchence lub w piekarniku.

Przepisy na sos pomidorowy

Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej

Sos ten był dawniej często nazywany „sosem czerwonym”. Tradycyjny przepis, według którego wszyscy kucharze w naszym kraju przygotowują sosy od kilkudziesięciu lat – z jedną małą zmianą. Nadal lepiej nie zostawiać liścia laurowego w sosie dłużej niż pięć minut – w tym czasie będzie miał czas, aby dać sosowi wszystko, co najlepsze, a resztę zachować dla siebie.

Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej
Uniwersalny czerwony sos na bazie koncentratu pomidorowego do mięs, kurczaków, makaronów i kaszy gryczanej

6-8 porcji

  • 1 litr bulionu mięsnego, drobiowego lub warzywnego lub wody
  • 2 średnie marchewki, 150 g
  • 2 średnie cebule, 200 g
  • 1 mały korzeń pietruszki, 50 g
  • 2 łyżki l. mąka, 30 g
  • 2 łyżki l. masło, 30 g
  • 2 łyżki l. olej roślinny, 30 g
  • 100 g przecieru pomidorowego (lub 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 2 łyżki l. wino półwytrawne czerwone, 30 g
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować uniwersalny czerwony sos, obierz i drobno zetrzyj marchewkę i korzeń pietruszki. Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Smaż warzywa w oleju roślinnym na dużym ogniu, mieszając, przez 5–7 minut.
  2. Rondelek, głęboką patelnię lub rondelek o grubym dnie postaw na średnim ogniu, lekko podgrzej i dodaj mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, aż mąka zmieni kolor na beżowy, od 4 do 5 minut.
  3. Do mąki dodać masło i smażyć razem, mieszając, przez 2-3 minuty.
  4. Zdjąć z ognia. Zalać bulionem/wodą i winem. Mieszaj trzepaczką, aż wszystkie grudki się rozpuszczą i wróć do średniego ognia. Gotuj, ciągle poruszając szpatułką po dnie, aby mieszanina na dnie nie zgęstniała, 5 minut.
  5. Dodać pieczone warzywa i liść laurowy, zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez 2–3 minuty. Wyjmij liść laurowy i dodaj przecier lub pastę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj do pożądanego stopnia zgęstnienia, 10 do 20 minut. W razie potrzeby ubij blenderem.

Klasyczny sos pomidorowy z mąką

Każdy prawdziwy szef kuchni powinien umieć przygotować klasyczny sos z przecieru pomidorowego z mąką, nawet jeśli jego grono odbiorców ogranicza się do rodziny i przyjaciół. Nie ma w tej kwestii nic skomplikowanego, wszystkie składniki są dostępne, a czas poświęcony na wcielenie pomysłu w życie jest zupełnie znikomy. Pamiętaj tylko, że ten sos pomidorowy należy podawać wyłącznie na gorąco, więc jeśli nagle przygotujesz sos według naszego przepisu na długo przed podaniem, pamiętaj o podgrzaniu go w kuchence mikrofalowej przed użyciem.

Klasyczny sos pomidorowy z mąką
Klasyczny sos pomidorowy z mąką

4 porcje

  • masło – 75 g
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki. l.
  • mąka – 2 łyżki. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • woda pitna – 350 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • sól
  1. Przede wszystkim postaraj się wybrać głęboką patelnię lub rondelek z grubym dnem: znajduje się w takim naczyniu, aby sos się nie przypalił. Postaw patelnię na średnim ogniu i podgrzej.
  2. Masło do sosu pokroić w kostkę i włożyć do gorącego rondla lub patelni. Rozpuść to. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszając trzymać na małym ogniu przez dwie minuty.
  3. Mąkę na sos przesiać przez drobne sito. Wymieszaj z 1/2 łyżeczki. sól i cukier. Następnie wlać do rondla (patelni), ciągle mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki (pomaga w tym również wstępne wymieszanie z solą i cukrem).
  4. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około trzy minuty. Podgrzej wodę pitną do 30°C. Mieszając masę pomidorową w rondlu (na patelni), dodać wodę.
  5. Spróbuj sosu i dodaj trochę więcej soli. Pieprz do smaku. Mieszając trzepaczką, aby zapobiec przypaleniu, sos zagotuj na małym ogniu. Powinno zgęstnieć.
  6. Zdejmij zagęszczony sos pomidorowy z ognia i podawaj na gorąco do grillowanych lub pieczonych mięs, drobiu i ryb. Będzie dobrze smakować także z makaronami (spaghetti, penne, farfalle).

Sos pomidorowy z wieprzowiną

Istnieje wiele odmian sosu wieprzowego z koncentratem pomidorowym. Niektórzy gotują dania z cebulą, inni dodają marchewkę, paprykę i zioła, a ci, którzy lubią trochę pikantnie, mogą dodać odrobinę chili lub jalapeno. Istnieją również opcje z sosem: możesz zrobić go wyłącznie pomidorowego, jak w naszym przypadku, lub dodać trochę więcej kwaśnej śmietany, aby uzyskać delikatny kremowy smak. Powstały sos jest niezwykły, na bazie soku z granatów z gruzińskimi ziołami. Postanowiliśmy zaoferować klasyczny przepis, a Ty możesz swobodnie przeprowadzać własne eksperymenty. Na przykład zamiast wieprzowiny gulasz wołowy lub jagnięcy i dodaj swoje ulubione przyprawy, zioła i zioła. Wypróbuj i podziel się wrażeniami!

Sos pomidorowy z wieprzowiną
Sos pomidorowy z wieprzowiną

8 porcji

  • pulpa wieprzowa – 500 g
  • duża cebula – 1 szt.
  • duża marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • pasta pomidorowa – 100 g
  • mąka – 30 g
  • olej roślinny – 40 ml
  • przyprawa do mięsa – 5 g
  • ziele angielskie – 4 groszki
  • liść laurowy – 1 szt.
  • pieprz czarny mielony – 5 g
  • sól – 3 g
  1. Przygotować mięso do sosu wieprzowego z koncentratem pomidorowym: kawałek dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odetnij nadmiar tłuszczu. Miąższ pokroić w równe kostki lub paski.
  2. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej roślinny, dodaj wieprzowinę i smaż na dużym ogniu, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Zajmie to około 3-5 minut.
  3. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Marchew myjemy, obieramy, a następnie kroimy w paski. Do mięsa dodać warzywa i dusić, mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do niskiego.
  4. Mąkę przesiej do miski i zacznij powoli wlewać wodę, dokładnie mieszając trzepaczką po każdej porcji. W sumie będziesz potrzebować około 250 ml. Wszystkie grudki należy rozbić.
  5. Dodać przyprawy do mięsa, mielony czarny pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać mieszaninę mąki i ponownie bardzo dokładnie wymieszać.
  6. Przykryj gulasz pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawać z makaronem, ryżem, kaszą bulgur, posypane dowolnymi posiekanymi ziołami.

Klopsiki z sosem z pasty pomidorowej

Pulpety z sosem pomidorowym to danie uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci: smaczne, sycące i niedrogie. Jako bazę możesz, tak jak my, połączyć dwa rodzaje mięs, lub wybrać tańszego kurczaka, wieprzowinę, a nawet rybę. Podczas formowania kulek użyj specjalnego narzędzia: za jego pomocą kawałki będą tej samej wielkości. Nie próbuj robić ich za dużych – małe, zgrabne kuleczki lepiej wchłoną sos. Mówiąc o nim. Przygotujemy sos na bazie pasty pomidorowej. Można go kupić w sklepie lub przygotować w domu. W sezonie używaj świeżych pomidorów. To też jest pyszne. Potrawę można długo gotować na patelni lub przenieść do formy żaroodpornej i upiec w piekarniku.

Pulpety Mięsne Z Sosem Pomidorowym
Pulpety Mięsne Z Sosem Pomidorowym

6 porcji

  • mielone mięso wieprzowe i wołowe – 600 g
  • cebula – 1 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • pasta pomidorowa – 80 g
  • woda – 350 ml
  • mąka – 70 g
  • olej roślinny – 40 ml
  • liść laurowy – 2 szt.
  • Zioła prowansalskie – 5 g
  • sól – 3 g
  • pieprz czarny mielony – 3 g
  • natka pietruszki – 4 gałązki
  1. Aby zrobić klopsiki z sosem pomidorowym, obierz cebulę, a następnie posiekaj ją bardzo drobno. Jeśli nie lubisz, gdy…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja