Sos pieprzowy
Elena Niekrasowa 23 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Robię ten sos z letniej czerwonej papryki i zajadamy go zamiast ketchupu z mięsem lub po prostu na pieczywie.
Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 20 minutMikserPieczenieKonserwowanieŚniadanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 5 PORCJIczerwony pieprzczosnekolej roślinnysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Czerwoną paprykę przekrój wzdłuż na 2 części i umieść pod grillem, aż będzie miękka. Następnie zapakuj do woreczka lub włóż pod pokrywkę do garnka, aby odparowało – skórka będzie lepiej schodziła.
Krok 2
Piecz czosnek w folii z łyżką oleju roślinnego w piekarniku przez około pół godziny. Plasterki są bardzo łatwe do usunięcia. Zmiksuj czosnek razem z obraną i wypestkowaną papryką. Rezultatem jest najbardziej aromatyczny sos.
Krok 3
Umieścić w małych, wysterylizowanych słoikach, napełnione słoiki wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 100°C, przytrzymać przez 20 minut i ostrożnie wyjąć. Przechowywać w chłodnym miejscu przez około 10 tygodni.
UWAGA DO GOSPODARKI
Proporcje są dowolne – trzeba spróbować wszystkiego według własnego gustu i dostosować do własnych upodobań.