Do przepisu
Sosu orzechowego używaj do sałatek z zielonych liści, mieszanych świeżych lub pieczonych warzyw.
Złożoność: łatwo Kalorie: 210,93 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 10 minut Używany: 1,46 g/21,44 g/3,56Bez obróbki cieplnejKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaSałatkaSos sałatkowySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI50 g orzechów włoskich100 ml oleju z orzechów włoskich1 ząbek czosnkupół pomarańczy1 łyżeczka syrop klonowy lub miódświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Wymieszaj sok i skórkę.
Krok 2
Czosnek rozgnieć, obierz, włóż do moździerza razem z orzechami i solą, zmiażdż na grube puree.
Krok 3
Zawartość zaprawy wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową, syropem klonowym/miodem i oliwą oraz pieprzem.