Sos marynatowy imbirowy

Sos marynatowy imbirowy

gastronomia 24 września 2013 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaMarynowanieSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI5–6 cm świeżego korzenia imbiru 15–20 dużych płatków marynowanego imbiru 1 pęczek zielonej cebuli 4 ząbki czosnku 150 ml sosu sojowego 1 łyżka. l. biały ocet winny 3 łyżki. l. tabela wag i miar oliwy z oliwek PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Świeży korzeń imbiru obierz, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, następnie w kostkę i jak najdrobniej w poprzek. Czosnek rozgniatamy, obieramy i siekamy. Drobno posiekaj białą część zielonej cebuli. W ten sam sposób posiekaj zieloną część i odłóż na bok.

Krok 2

Ułóż płatki marynowanego imbiru jeden na drugim i ostrym, cienkim nożem pokrój w cienkie paski.

Krok 3

Smaż na oleju imbir, czosnek i białą część zielonej cebuli przez 1 minutę. Dodać ocet i sos sojowy i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj pozostałą zieloną cebulę. Sos studzimy 5 minut, dodajemy marynowany imbir, następnie studzimy całkowicie przez 30 minut i stosujemy jako marynatę lub sos do ryb, owoców morza i tłustych mięs.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja