Sos konfiturowy ze śliwek i jałowca

Sos konfiturowy ze śliwek i jałowca

Elena Iwanowa 06 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSos konfiturowy ze śliwek i jałowca Do przepisu

Jeśli ktoś zdecyduje się zrobić ten sos, zrozumie, że jest to bardzo wygodny przepis, coś w rodzaju „dwa w jednym” – tutaj jest dodatek do mięsa, tutaj jest pyszny dżem do herbaty!

Złożoność: przeciętny Porcje: 12GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIjagody jałowca 50 szt.cytryna 1 szt.woda 600mlcukier 1 kgśliwki 1 kgjabłka (zielone) 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj i osusz śliwki (moja odmiana jest węgierska). Następnie usuń pestki ze śliwek i pokrój je w drobną kostkę.

Krok 2

Dobrze umyj cytrynę w gorącej wodzie. Usuń skórkę. I wyciśnij sok.

Krok 3

Umyj zielone jabłko i osusz je. Obrać i wydrążyć. Jabłko pokroić na kawałki. Aby jabłko nie ściemniało, dodać sok z cytryny i wymieszać.

Krok 4

Zmiel jagody jałowca w moździerzu.

Krok 5

W rondelku umieść obierki i rdzenie z jabłek, jagody jałowca i skórkę z cytryny. Napełnij wodą. Podpalić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 6

Umieść śliwki i jabłka w soku z cytryny w rondlu lub misce, aby zrobić dżem. Mieszać.

Krok 7

Ugotowane obierki przesiać przez sito. Dodajemy powstałą masę na patelnię z owocami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodaj cukier. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 8

Mieszając, gotuj sos na dużym ogniu przez 20 minut, aż zgęstnieje. Usuń pianę i przełóż do wysterylizowanych słoików. Natychmiast zamknąć pokrywkami.

Krok 9

Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja