Sos konfiturowy ze śliwek i jałowca
Elena Iwanowa 06 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jeśli ktoś zdecyduje się zrobić ten sos, zrozumie, że jest to bardzo wygodny przepis, coś w rodzaju „dwa w jednym” – tutaj jest dodatek do mięsa, tutaj jest pyszny dżem do herbaty!
Złożoność: przeciętny Porcje: 12GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIjagody jałowca 50 szt.cytryna 1 szt.woda 600mlcukier 1 kgśliwki 1 kgjabłka (zielone) 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i osusz śliwki (moja odmiana jest węgierska). Następnie usuń pestki ze śliwek i pokrój je w drobną kostkę.
Krok 2
Dobrze umyj cytrynę w gorącej wodzie. Usuń skórkę. I wyciśnij sok.
Krok 3
Umyj zielone jabłko i osusz je. Obrać i wydrążyć. Jabłko pokroić na kawałki. Aby jabłko nie ściemniało, dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krok 4
Zmiel jagody jałowca w moździerzu.
Krok 5
W rondelku umieść obierki i rdzenie z jabłek, jagody jałowca i skórkę z cytryny. Napełnij wodą. Podpalić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 6
Umieść śliwki i jabłka w soku z cytryny w rondlu lub misce, aby zrobić dżem. Mieszać.
Krok 7
Ugotowane obierki przesiać przez sito. Dodajemy powstałą masę na patelnię z owocami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodaj cukier. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 8
Mieszając, gotuj sos na dużym ogniu przez 20 minut, aż zgęstnieje. Usuń pianę i przełóż do wysterylizowanych słoików. Natychmiast zamknąć pokrywkami.
Krok 9
Smacznego!